Matdag i Borgaregatans skola i Vasa

Operation Skolmat startade förra hösten och med anledning av att projektet i Borgaregatans skola avslutas kommer Marthaförbundet att uppmärksamma skolmåltiden i Vasa stad genom sin matambassadör Paul Svensson. Han är känd från bland annat tv-programmet Strömsö (FST) och Matakuten (Sveriges TV4).

På onsdag förmiddag klockan 10.15 samlas elever, lärare, skolpersonal, politiker och tjänstemän i skolans gymnastiksal, där kocken Paul Svensson inleder med ett anförande om skolan som förebild i kostfrågor. På programmet står också ett lekfullt blindtest som ska utvisa om publiken kan känna skillnad mellan hemlagad och industritillverkad mat. En budkavle med projektets budskap överlämnas till de närvarande beslutsfattarna. Förhoppningen är att Vasa stad tar till sig de goda resultat som projektet har gett och kompletterar skolmåltiden med en grönsaksbuffé.

Efter morgonsamlingen bjuds eleverna på lunch i skolmatsalen. Det blir en indisk buffé med naanbröd och hemlagade tillbehör. På eftermiddagen kommer eleverna i de två sjunde klasser som under läsåret fått undervisning i den sensoriska smakträningsmetoden Sapere att få vara med om en avslutande smakprovning. På tallriken samsas ekologisk frukt, inhemska bär, billig och kvalitetschoklad samt köpt och hemlagat godis.

Målet med Operation Skolmat är att utveckla lösningar för hur skolmaten kunde göras mera hälsosam och attraktiv. Syftet är att skapa en positiv attityd bland barn och unga gentemot en sund kost. Sammanlagt fyra skolor i Vasa, Sjundeå, Karleby och Pargas deltar i projektet.

Operation Skolmat pågår hela 2010 och finansieras av Jord- och skogsbruksministeriet. Projektet är en del av programmet SRE för främjande av finländsk matkultur.

Mera information och frågor:

Christel Raunio
Förbundsdirektör
Gsm 050 351 3038, e-post: christel.raunio@martha.fi

Harriet Strandvik
Projektledare och hushållslärare
Gsm 044 280 6596, e-post: harriet.strandvik@martha.fi

PRESSMEDDELANDE 19.4.2010

Se alla artiklar