Marthapodden: Flytta hemifrån

Marthapodden: Flytta hemifrån

Äntligen är det dags att flytta hemifrån! Men har du råd? Ekonomirådgivare Mia Wägar delar tillsammans med Ronja och Ida från Äta sova spara-podden med sig av sina erfarenheter av att flytta hemifrån samt går igenom vad man behöver tänka på innan man bokar flyttbilen.

Det är en stor livsförändring att flytta till ett eget hushåll. Man ska hitta en bostad, göra upp en budget, fundera på vad som ska inhandlas till det nya hemmet och mycket mera. I det här poddavsnittet går tjejerna igenom de viktigaste sakerna du behöver tänka på innan det är dags att stå på egna ben.

Vad kostar det att leva?

– Det är dyrt att leva, man måst ha koll på budgeten och att pengarna räcker till allt man vill, säger Ida.

Ronja och Mia håller med, och konstaterar att de träffat på många både yngre och äldre personer som inte vet hur stora de vardagliga utgifterna är, vad som ingår i privatekonomin och vilka kunskaper man behöver ha föra att kunna styra sin ekonomi i önskad riktning. Därför börjar tjejerna diskutera vad det finns för hjälpmedel man kan använda för att bilda sig en uppfattning om hur stora de vardagliga utgifterna för ett hushåll kan vara.

– Om man inte har ett hum om vad det kostar att leva kan det vara svårt att veta ifall man har tillräckligt med pengar för att bo självständigt, menar Ronja.

Börja spara pengar i god tid före flytten

  När du bildat dig en uppfattning om hur stora kostnaderna kommer att bli då du flyttar hemifrån är det dags att börja spara, menar Mia som i sitt jobb coachat flera unga att ta tag i sin ekonomi. Ett eget hushåll innebär ansvar, och då kan de sparade pengarna ge dig trygghet vid oväntade situationer. Dessutom uppstår det mycket kostnader vid en flytt.

  – Det räcker inte att vi hyr en flyttbil och bjuder kompisarna på flyttpizza. I de flesta fall behöver möbler, köksredskap och städredskap också inhandlas. Och det kostar pengar, fortsätter Mia.

  Var medveten om dina rättigheter som hyresgäst

  Att ha koll på sina avtal är också en viktig del av privatekonomin. Därför anser tjejerna att det är viktigt att diskutera hyresavtalet. Lyssnaren får höra om hyresgästens rättigheter, och tjejerna kommer med sina bästa tips på hur man undviker trubbel med hyresvärden. Lyssnaren får bland annat veta varför det lönar sig att öppna ett hyresgarantikonto, vad man ska tänka på innan man skriver på ett hyresavtal samt varför man ska ha hemförsäkring.

  Nästa poddavsnitt publiceras 25.1.2021.

  Avsnitt 2: Det här skall du tänka på innan du flyttar hemifrån

  Har du råd att flytta hemifrån? Vad kostar det egentligen att leva? Ekonomirådgivare Mia Wägar delar tillsammans med Ronja och Ida från Äta sova spara podden med sig av sina erfarenheter av att flytta hemifrån samt går igenom vad man behöver tänka på innan man bokar flyttbilen.

  En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

  Läs mer om podcasten Äta sova spara här

  Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

  Se alla artiklar