Marthapodden: Bostadsspara, del 2

Marthapodden: Bostadsspara, del 2

Vad är referensräntor och marginalräntor, hur går en budgivning till och hur ser de olika sätten att amortera ut? Marthaförbundets ekonomirådgivare Marina Nygård reder ut några viktiga begrepp som du behöver känna till om du funderar på att köpa en bostad och ta ett bostadslån. Mera information finns i boken En euro i taget.

– Bostadsköp är sist och slutligen ganska krångliga saker. När man funderar på att köpa en bostad ska man fråga allt och inte utgå från något. Det finns inga dumma frågor, säger Marina Nygård

I Marthapodden reder hon tillsammans med kommunikatören Maja-Stina Andersson ut de viktigaste begreppen kring bostadsköp och bostadslån. I det faktaspäckade avsnittet behandlas bland annat olika typer av lån och räntor, annuitet, jämn rat och jämn amortering samt fördelar och nackdelar med olika sätt att äga en bostad. 

Nygård berättar också hur det lönar sig att förbereda sig inför ett möte med banken, vad det lönar sig att fråga disponenten och vilka papper man ska se på innan man funderar på att lägga bud. 

– Om bostadsköp väcker frågor kan man alltid kontakta Marthaförbundets ekonomirådgivare och sätta sig ner och diskutera sin situation, tipsar Maja-Stina Andersson. 
Lyssna på del 1 i bostaddsparpodden härSe alla artiklar