Lucka 3: Krans av granris och torkade frukter

Lucka 3: Krans av granris och torkade frukter

Naturmaterial passar in väldigt fint vid julen, och en eller flera kransar blir inte bara vackert, det doftar gott också!

För att göra en krans behövs ett kransbotten, granris, böjbar ståltråd samt om man vill torkade skivor av apelsin/blodapelsin/äpple. Olika kransbotten och ståltråd kan återanvändas flera år.

Kransbotten: Man kan köpa färdiga metallringar i hobbyaffärer, böja ut en tunn metallhängare till en cirkel eller så kan man vira några varv ståltråd till en cirkel. Med markägarens tillstånd kan man också ta en kvist som botten för en krans. Om man vill göra en tjockare krans kan man använda sig av ett kransbotten av exempelvis tidningspapper (beskrivning nedan).

Om man vill dekorera sin krans med torkade apelsin- eller blodapelsinskivor så gör man så här:

1. Skär tunna skivor av apelsinen eller blodapelsinen.
2. Lägg skivorna på ugnsgallret.
3. Lägg gallret i ugnen och torka fruktskivorna i 50-100 grader i ca fyra timmar, tills de känns torra. Börja med ca 50-70 grader i ugnen och öka vid behov upp till 100 grader.

Man kan dekorera sin krans med dessa torkade apelsin- och blodapelsinskivor, men man kan också göra en girlang av bara dessa. Vackert!

Tips! Vill man ha inhemska prydnader i sin krans kan man naturligtvis använda torkade äppelskivor i stället.

Med markägarens tillstånd kan man samla granris i skogen. Av julgransförsäljare kan man få några av de nedersta grenarna till dekoration. Blom- och trädgårdsaffärer säljer oftast också granris.

Kransbotten av tidningspapper

Skrutta ihop tidningspapper en lång, jämntjock "korv". Fäst den avlånga "korven" till en cirkel och vira ståltråd eller garn runt hela kransbottnet så det känns kompakt och bra att fästa exempelvis granris runt den.

Se alla artiklar