Lucka 3: Grönkålschips

Lucka 3: Grönkålschips

Grönkålschips är ett populärt julsnack av flera anledningar. Grönkål är vanligtvis i säsong under vintermånaderna, vilket gör det till en naturlig och färsk ingrediens att använda under julen. Att inkludera säsongens råvaror är en traditionell aspekt av julmatlagningen.

Grönkål är en näringsrik grönsak som är rik på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Att göra chips av grönkål ger ett hälsosamt alternativ till traditionella snacks, och det kan vara ett sätt att balansera de festliga matvalen under julen

Grönkålschips är krispiga, vilket kan vara ett trevligt tillskott till julens måltider som ofta innehåller många mjukare och rikare rätter. Grönkålschips kan kryddas och smaksättas på olika sätt, vilket ger utrymme för kreativitet i köket. Populära smaker inkluderar till exempel havssalt, parmesan eller paprika - grönkålschipsen är anpassningsbara till olika smakpreferenser.

Grönkålschips kan serveras som en del av aptitretare, garneringar eller som en hälsosam snacksalternativ under julens festligheter.

400 g grönkål
4 msk rybsolja
flingsalt (ca 3 krm)
valfria andra kryddor

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150°C.
2. Riv bort rotstocken och skölj grönkålen. Lägg grönkålen i ett durkslag. Torka grönkålen på en handduk och riv i mindre bitar. Massera in olja, salt och kryddor i grönkålen och lägg ut den glest på plåtar med bakplåtspapper.
3. Tillaga grönkålen mitt i ugnen tills de blir krispiga, ca 25 minuter. Öppna ugnsluckan då och då och släpp ut fukten.

Se alla artiklar