Lucka 21: Havtornsefterrätt
![Lucka 21: Havtornsefterrätt](/uploads/_1200x1200_crop_center-center_82_line/julkalender-21.png 1200w, /uploads/_992x992_crop_center-center_82_line/julkalender-21.png 992w, /uploads/_1984x1984_crop_center-center_61_line/julkalender-21.png 1984w, /uploads/_768x768_crop_center-center_60_line/julkalender-21.png 768w, /uploads/_1536x1536_crop_center-center_45_line/julkalender-21.png 1536w, /uploads/_576x576_crop_center-center_60_line/julkalender-21.png 576w, /uploads/_1152x1152_crop_center-center_45_line/julkalender-21.png 1152w)
I går innehöll lucka 20 en söt pepparkaksmousse som kan serveras till efterrätt. Här kommer recept på en syrligare efterrätt som även den passar bra in vid julbordet.
Ingredienser (för 6-8 portioner):
5 dl grädde
2 dl socker
1–1 ½ dl koncentrerad havtornssaft
2 gelatinblad
Havtornsbär till garnering
Citronmeliss till garnering
Gör så här:
1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
2. Häll grädden, sockret och havtornssaften i en kastrull.
3. Rör om i kastrullen hela tiden. Låt blandningen koka upp.
4. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i blandningen. Rör om ordentligt så att det inte blir klumpar.
5. Häll blandningen i 6–8 värmetåliga efterrättsglas eller -skålar.
6. Låt efterrätten stå i kylskåp några timmar tills den stelnar.
7. Garnera efterrätten med havtornsbär och citronmeliss.
Receptet skickades in av Ungmarthas lägerledare Emma Snellman.