21.12.2020

Lucka 21: Havtornsefterrätt

Lucka 21: Havtornsefterrätt

I går innehöll lucka 20 en söt pepparkaksmousse som kan serveras till efterrätt. Här kommer recept på en syrligare efterrätt som även den passar bra in vid julbordet.

Ingredienser (för 6-8 portioner):
5 dl grädde
2 dl socker
1–1 ½ dl koncentrerad havtornssaft
2 gelatinblad
Havtornsbär till garnering
Citronmeliss till garnering

    Gör så här:
    1. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten och låt stå i 5 minuter.
    2. Häll grädden, sockret och havtornssaften i en kastrull.
    3. Rör om i kastrullen hela tiden. Låt blandningen koka upp.
    4. Krama ur gelatinbladen och lägg dem i blandningen. Rör om ordentligt så att det inte blir klumpar.
    5. Häll blandningen i 6–8 värmetåliga efterrättsglas eller -skålar.
    6. Låt efterrätten stå i kylskåp några timmar tills den stelnar.
    7. Garnera efterrätten med havtornsbär och citronmeliss.

    Receptet skickades in av Ungmarthas lägerledare Emma Snellman.

    Se alla artiklar
    Lucka 21: Havtornsefterrätt
    Elise Hindström
    Verksamhetsledare Ungmartha