Lucka 2: Pumpa- eller morotsmuffins med pepparkaksglasyr

Lucka 2: Pumpa- eller morotsmuffins med pepparkaksglasyr

Härliga julsmaker som får hela huset att dofta! Baka dessa saftiga och goda muffinsar med pumpa eller morot och servera med en god glasyr med pepparkakssmak.

Receptet ger 8 medelstora eller 12 små muffinsar

Muffinsingredienser:
2 ägg
1,5 dl socker
2,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 tsk kanel
2,5 dl grovt riven pumpa eller 2,5 dl grovt riven morot
1,25 dl rypsolja

Glasyr:
150 gram färskost naturell
4 dl florsocker
50 gram smör
1 tsk vaniljsocker
1–2 tsk pepparkakskrydda (finns att köpa, men är väldigt lätt att göra själv, se nedan)

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Om du gör pumpamuffins: Dela pumpan. Ta ur kärnorna. Skär pumpans fruktkött i stora bitar. Riv pumpan grovt på rivjärn tills du har 2,5 dl (riv inte med skalet).
    Om du gör morotsmuffins: Tvätta morötterna, riv dem grovt tills du har 2,5 dl.
  3. Vispa ihop äggen och sockret.
  4. Vispa ner oljan i smeten, litet i taget.
  5. Mät upp mjöl, kanel, bakpulver och salt i en bunke.
  6. Rör ihop äggblandningen och mjölblandningen.
  7. Vänd i riven pumpa eller morot.
  8. Fördela smeten i formarna. Fyll formarna ungefär till hälften.
  9. Grädda muffinsarna i mitten av ugnen. Medelstora muffins gräddas ca 20 minuter, mindre muffins ca 15 minuter.
  10. Ta muffinsarna ur ugnen och låt dem svalna helt.

Glasyren:

  1. Ta fram smöret och låt det bli rumsvarmt.
  2. Blanda färskost, pepparkakskrydda, socker och vaniljsocker i en bunke.
  3. Tillsätt smöret och rör eller vispa ihop  ingredienserna till en jämn glasyr.

Dekoration:

  1. Bred ut eller spritsa ut glasyren på muffinsarna.
  2. Toppa med något juligt strössel, hackade nötter, torkade bär eller små bitar av pepparkakor.

Tips!

Ingredienser till pepparkakskrydda:

2 tsk kanel
2 tsk ingefära
1,5 tsk kardemumma
1,5 tsk kryddnejlika

Blanda alla kryddor i en skål och sätt i en liten burk med lock.


Receptet har Ungmarthas lägerledare Isabel Flemming skickat in.

Se alla artiklar