Lucka 11: Töm kylen och frysen-paj

Lucka 11: Töm kylen och frysen-paj

Att göra en paj av det man hittar i frysen innan jul kan vara både praktiskt och hållbart, och det ger möjlighet till kreativ matlagning samtidigt som man minimerar matsvinn.

Under julen är det vanligt att vara upptagen med förberedelser, inköp och andra aktiviteter. Att använda det som redan finns i frysen gör matlagningen enklare och tidsbesparande. Det kan vara ett snabbt sätt att skapa en måltid utan att behöva göra ytterligare inköp. Det kan vara rester från tidigare måltider eller ingredienser som köpts i förväg. Genom att göra en paj av det man hittar kan man minska matsvinnet och använda upp de ingredienser som annars kanske hade gått förlorade.

Paj är en flexibel rätt som kan anpassas efter de ingredienser du har tillgängliga. Du kan kombinera olika rester som grönsaker, kött, ost eller såser för att skapa en smakfull och varierad paj. Det är en kreativ möjlighet att experimentera i köket. Genom att använda det du redan har i frysen kan du spara pengar genom att undvika onödiga inköp. Det är ett sätt att vara ekonomiskt medveten och minska matspillet samtidigt.

Genom att tömma kylen och frysen på en del av deras innehåll kan du göra plats för de färska ingredienserna du kommer att köpa inför julen. Det kan hjälpa till att organisera och göra utrymme för julmatvaror och andra produkter. Att servera en paj kan också vara ett sätt att variera julmåltiderna. Paj är en mångsidig rätt som passar bra till både lunch och middag, och den kan vara ett uppskattat tillskott till julbordet.

Pajbotten

75 g rumsvarmt smör
2,5 dl vetemjöl
3/4 dl kvarg

Valfria ingredienser från kyl och frys (vi använde blandade grönsaker från frysen och några körsbärstomater och en ostkant från kylskåpet)

2 dl mjölk
3 ägg
ost (riven)
salt, peppar och övriga kryddor enligt smak

1. Blanda smör och mjöl till en grynig massa och blanda sedan i kvargen så det blir en smidig deg.
2. Tryck ut degen i en pajform (ca 24 cm i diameter) och nagga det med en gaffel. Låt degen vila i kyl ca 30 minuter.
3. Sätt ugnen på 200 grader.
4. Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
5. Häll i önskade ingredienser.
6. Blanda mjölk, ägg , riven ost och kryddor och häll över.
7. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 30 minuter. Servera gärna tillsammans med råkost eller en sallad. Mums!

Se alla artiklar