Julklappar med lite extra kärlek

Ungefär två veckor före jul började vi gå omkring i sportbutikerna. Mina föräldrar sade att vi fick välja vilka skidor vi ville. Vi engagerade oss allihop i olika skidors kvaliteter och tog reda på priser och skillnader mellan de olika modellerna. Jag själv valde ett par röda, som jag har fått många komplimanger för i liftkön sedan dess.

Jag insåg att skidorna var den bästa sortens present. De passade just mig, och det var en gåva som både skulle hålla och vara omtyckt i flera år. Det enda problemet med vårt fina avtal var att det blev nästan inget skakande av julklappspaket och inga överraskningsmoment på julafton. Att man inte vet vad man får, är ju en del av idén med julklappar, förutom att visa att man håller någon kär.

Kvalitet före kvantitet

Jag tycker det är viktigt att man tänker efter vem som får julklappen, eftersom man på så sätt visar att den personen är betydelsefull för en. Man köper oftast gåvor som man själv tycker är fina.

Vill man köpa bra julklappar ska man tänka på kvalitet före kvantitet. De behöver inte vara dyra, men nog väl genomtänkta. Hemgjorda presenter är mycket omtyckta, men även när man själv gör presenten, kan man tänka lite extra på hurdan mottagaren är, då blir gåvan ännu mera uppskattad.

De flesta barn blir glada av presenter som de kan utforska eller upptäcka världen med. Enligt mig passar det perfekt att ge ett yngre barn en gedigen leksaksbil med många knappar och funktioner, en maskeraddräkt eller vattenfärger. Ett ”kemi-labb”, som man även själv kan tillverka av fina burkar, med förslag på experiment från böcker och ingredienser från köket kanske är uppskattat av lite äldre barn. Eller ett instrument och musiklektioner. Man får glädje av instrumentet också senare i livet. Men köp inte en fiol till någon som vill spela gitarr! Upplevelser är också en bra present, men väldigt små barn kanske inte förstår värdet av det.

Till en tonåring kan man ge till exempel biobiljetter, biljetter till en konsert med favoritbandet eller något som helt enkelt har med den ungas intressen att göra. Om man är bra på att sy, kan man faktiskt ge tonåringen möjlighet att designa sitt eget drömplagg. På det sättet är plagget rättvist tillverkat med lite extra kärlek och används säkert ofta. Ett presentkort till favoritkaféet kan också passa bra. Huvudsaken är som sagt att presenten passar mottagaren.

Kropp och själ

Någon som nyss har flyttat hemifrån blir glad av delar till serviser eller hjälp med att måla, fixa eller tapetsera. Man har oftast vuxit färdigt när man är i den åldern att man flyttar hemifrån, därför kan man ge ett klädesplagg av hög kvalitet som håller i många år. En tröja, hemstickad eller köpt, eller en riktigt varm vinterrock i ett klassiskt snitt värmer både kropp och själ.

Småbarnsföräldrar blir överlyckliga av en pålitlig barnvakt (kanske du själv?) och av en kväll på tu man hand. En hemgjord reseguide och en bagagelapp blir väldigt omtyckt av den som ska på semester, reser ofta eller helt enkelt älskar att resa. En gemensam insamling, där mottagaren för en viss procent av pengarna får köpa något till sig själv och skänka resten till den insamling han/hon valt, har mängder av fördelar. Man får gott samvete, men man kan även unna sig något man inte brukar.

Det absolut viktigaste när man ger en julklapp är ändå att göra det med kärlek. God jul!

Text: Karolina Lång

Bildtexter:

1. Färgfoto nr 1
Skribenten är femton år och har varit prao-elev på Marthas redaktion. Hon uppskattar trevliga människor och fint väder, och ogillar det sätt på vilket politiker förhåller sig till skolmaten.

Se alla artiklar