Ha koll på inkomsterna!

Ha koll på inkomsterna!

Har du koll på lönekvittot, på din skatteprocent, på hur mycket du skulle få i inkomster om du blev arbetslös? Det lönar sig att ha koll på inkomsterna!

Marthaförbundet och projektet En euro i taget deltar i podcasten Äta sova spara! I det här fjärde avsnittet diskuterar Ronja och Ida från Äta sova spara podden tillsammans med Marina från Marthaförbundet om hur man får koll på inkomsterna.

Lyssna på poddavsnittet här

Vi behöver alla inkomster för att leva. Vårt samhälle bygger i första hand på löneinkomster. När vi får en lön är det fråga om en ersättning för den tid och insats vi ger åt arbetsgivaren. Man kan också vara företagare, och lyfta lön och eventuell vinst från sitt eget företag. För att säkerställa att alla har en viss inkomstnivå betalar samhället också ut vissa stöd när du är berättigad till det: om du är sjuk, har en låg inkomst, är arbetslös eller föräldraledig till exempel. Till sist kommer du att få pension när du antingen uppnår en viss ålder eller om du blir arbetsoförmögen. Oavsett hurudana inkomster du får är det viktigt att ha koll på vad som gäller och vad du är berättigad till.

Moped för första lönen

Kommer du ihåg när du fick din första lön? Hur kändes det att sommarjobba? Vad använde du pengarna till? Marina köpte en rock och Ronja köpte en moped för pengarna. Ida berättar att hennes första sommarjobb gick ut på att sortera fakturor i rätt ordning och vända på papper.

Speciellt för yngre arbetstagare kan det vara värt att notera att man alltid har rätt att få ett lönekvitto i samband med löneutbetalningen och att det alltid är förenat med risker att jobba svart. Om du jobbar svart är du inte heller försäkrad om något händer, och du har inte rätt till pension och socialskydd. Det lönar sig också kontrollera ditt lönekvitto. I värsta fall kan man bli återbetalningsskyldig för också stora summor om man i misstag har fått för mycket lön.

Vet du vad som gäller om du blir arbetslös? Marina förklarar i podden vad en arbetslöshetskassa är och skillnaden på inkomstrelaterat arbetslöshetsunderstöd och arbetsmarknadsstöd från FPA.

Har du rätt skatteprocent? Många tycker om att spara med skatteprocent, då man tidigare har fått tillbaka differensen strax före jul – Ronja har tyckt om att spara på det sättet, medan Marina tycker att det bästa skulle vara att leva enligt sin realistiska inkomstnivå.

Lönen också en jämställdhetsfråga

Löner och inkomster är också en jämställdhetsfråga, konstaterar Ida och lyfter fram att det är viktigt att ha koll på lönenivåer och sina inkomster också för att veta att man får en rättvis ersättning för sin insats. Marina håller med – och lyfter fram att rättvisa när det gäller lön är viktigt också för apor. Mera om hur apor hänger ihop med löneskillnader i det här poddavsnittet, där vi uppmanar var och en till att vara aktiva och ha koll på sina rättigheter och skyldigheter i arbetslivet!

Nästa poddavsnitt publiceras 8.2.2021.

Avsnitt 4: Inkomster, företagsamhet och samhällets stöd

Har du koll på lönekvittot, på din skatteprocent, på hur mycket du skulle få i inkomster om du blev arbetslös? I det här fjärde avsnittet diskuterar Ronja Roms och Ida Stepanow från Äta sova spara podden tillsammans med Marina Nygård från Marthaförbundet om hur man får koll på inkomsterna.

En euro i taget samarbetar år 2021 med den populära podcasten Äta sova spara. I de tio avsnitten, som följer upplägget i boken En euro i taget, kan ungdomen ta del av kunskapen och låta sig inspireras. Diskussionen fortsätter sedan på Instagram för den intresserade.

Läs mera om poddcasten Äta sova spara här

Foto: Studio Pieni / Lotta Åberg

Se alla artiklar