Duka fint för vinterns fester

Duka fint för vinterns fester

Ett vackert dukat bord höjer nivån på måltiden. Satsar man lite extra på dukningen blir måltiden inte bara festligare, men man gör också livet lättare för sig som värd eller värdinna.

Några tips på vägen

  • Grundregeln är att tallrikar placeras i mitten, gafflar till vänster och knivar till höger. Bjuder man på flera rätter placeras förrättsbesticken längst ut från tallriken, besticken för huvudrätten kommer närmast tallriken.
  • Dricksglasen läggs ovanför tallriken. Bjuder man på flera drycker under måltiden placeras de i rad från höger till vänster, så att glaset för den sista drycken är längst till vänster. Vattenglasets plats är alltid längs till höger.
  • Efterrättsbesticken hör hemma uppe mellan tallriken och glasen.
  • Servetten placeras helt enkelt där den passar bäst, till exempel på tallriken eller vid sidan om besticken. Hur man viker den är också helt upp till ens egen kreativitet!
Minikransar. Bind en julig minikrans av ljung eller rosmarin. Kransen kan fungera som bordplacering, dekoration eller fästas kring foten på ett glas. Det kan vara lite knöligt att få kransen fäst med bara ett snöre, ta då liten blomstertråd till hjälp.
Minikransar. Det kan vara lite knöligt att få kransen fäst med bara ett snöre, ta då liten blomstertråd till hjälp.
  • Har man ont om utrymme vid matbordet är det bättre att ta in bestick och glas efter behov, i stället för att försöka klämma in allting samtidigt. Det är inte heller alls fel att snabbt skölja glas och tallrikar mellan rätter, om man inte har en enorm bordsservis.
  • Tänk också på att bara några enkla dekorationer kan höja stämningen. Man kommer långt med några ljus, grankvistar eller färggranna band. Testa till exempel att göra en liten minikrans av en ljungkvist, en längre stjälk rosmarin eller av granris. Fäst ändorna med lite blomster- eller ståltråd och avsluta med att knyta en rosett i en julig färg.
Årets Marthaglögg har smak av enbär, stjärnanis och fänkål.
Årets Marthaglögg har smak av enbär, stjärnanis och fänkål.

Årets Marthaglögg

4-6 portioner

3 st stjärnanis

2 tsk enbär

2 tsk fänkål

1 tsk svartpeppar

1 l svartvinbärssaft (utspädd) 

Gör så här

  1. Krossa örterna lätt i en mortel, och rosta i en torr panna tills de är aromatiska.
  1. Blanda kryddorna och saften i en kastrull. Koka upp och låt sjuda under lock 15 minuter. Ta av värmen och låt stå och dra minst ett par timmar.
  1. Sila bort kryddorna och värm upp innan servering.
Se alla artiklar