Årets marthagärningar delades ut i Nykarleby

Årets marthagärningar delades ut i Nykarleby

På Marthaförbundets årsmöte lördagen den 23 april delades tre utmärkelser ut: årets Lucina, årets eldsjäl och årets samhällsinsats.

Anki Sipilä tilldelades utmärkelsen Årets samhällsinsats 2021

Motiveringen lyder:

Årets samhällsinsats tilldelas en person som reagerade snabbt och fördomsfritt när Covid-19 stängde samhället och fysiska träffar blev omöjliga. Anki Sipilä såg omedelbart möjligheter i situationen och grundade Facebook-gruppen Martha-KAL.

Gruppen möjliggör att handarbetsintresserade trots avstånd kommer samman och delar handarbetsglädje. Gruppen välkomnar såväl marthor som icke-marthor och har två år senare över 170 medlemmar från olika regioner i Svenskfinland.

Med jämna mellanrum väljer gruppen ett gemensamt mönster som de stickar tillsammans. Däremellan får man stöd och tips av varandra. Martha-KAL har hjälpt till att upprätthålla och stärka marthagemenskapen över regiongränserna och motarbetat ensamhet under pandemitiden.

Anki Sipilä har visat att marthorna hänger med i tiden. Hon har modigt tagit sig an digitaliseringens möjligheter och låtit inget hindra marthagemenskapen.

Ruth marthaförening tilldelades utmärkelsen Årets eldsjäl 2021

Motiveringen lyder:

Sedan januari 2018 är Ruth marthaförening verksam i Korsholm med omnejd. Föreningen är en ung och kreativ förening som satsar på allt från vardagskunskap till välgörenhet, evenemang och gemenskap. Ruth marthaförening består av driftiga och framåtsträvande medlemmar som gärna tar sig an nytänkande verksamhet som blombindning, gör din egen fågelmat, skogsskumpa och vinprovning.

Ruth marthaförening består också av framgångsrika kommunikatörer som levererar ett fräscht Instagram-flöde och en levande webbsida. Som bäst består Ruth av 39 medlemmar som träffas några gånger per månad för att delta i en aktivitet eller bara dricka kaffe eller ett glas vin.

Margaretha Björk tilldelades utmärkelsen Årets Lucina 2021

Motiveringen lyder:

Margaretha Björk är en modig kvinna som med sitt varma hjärta alltid lägger martha först. Margaretha är modig, uppfinningsrik och har alltid förmågan att blicka framåt. Bland annat tog hon initiativet till att lägga ner sin 100-åriga förening Dragnäsbäck mf och omvandla den till en krets när krafterna inte räckte till för styrelsearbete.

Som en äkta Lucina är Margaretha inte rädd för nya tankar och åsikter, hon är alltid redo att vara med och påverka. Alltid kommer hon med goda förslag som gynnar alla marthor.

Margaretha Björk är en stor förebild med bred kunskap inom Marthaförbundets tyngdpunktsområden. Dessutom är hon väl insatt i hembygden, hovrättsrådinnan Alma Skog och styrelsearbete inom marthaverksamheten. Och den kunskapen delar hon frikostigt med sig av till sina medmänniskor.

Pressmeddelande 24.4.2022

Se alla artiklar