5 enkla tips för att komma igång med ditt sparande

5 enkla tips för att komma igång med ditt sparande

Har du svårt att komma igång med ditt sparande? Här kommer 5 enkla tips!

1. Fundera på varför du ska spara pengar

Vi kan berätta för dig varför det är bra att spara, men utgå helst ifrån dig själv och din situation. Kanske du vill spara för att sova tryggt om natten, kanske för att du vill kunna uppfylla en dröm du har? Ingen dröm är för stor eller för liten, och du kan med fördel ha många mål samtidigt med olika tidsperspektiv. Vad vill du uppnå?

2. Sätt upp en tydlig målsättning

Genom att sätta upp tydliga målsättningar blir ditt sparande mera konkret. Det är lättare att spara om du bestämmer dig för att alltid spara 50 euro i månaden för att om ett år ha 600 euro på sparkontot inför semestern, än att enbart spara sporadiskt utan målsättning. Tänk även gärna på vilken sparform som passar dig bäst. Beroende på vad du sparar inför, kan du även fundera på om det är ett konto eller en placering som passar dig bäst. Väg risken mot möjlig avkastning, och bestäm vad du är beredd på.

3. Lösgör pengarna från din konsumtion

Du behöver ha koll på din ekonomi för att veta hur mycket du kan spara. Ta därför i bruk en budget och gör en kostnadsuppföljning. Vilken kategori är för stor, var ska du skära ner lite för att lösgöra några euro här och där, som i slutänden blir 10 €, 20 € eller 50 € som kan flyttas till sparkontot?

4. Automatisera ditt sparande

Automatisera ditt sparande så att pengarna sätts in på ditt sparkonto samma dag som de kommer in på lönekontot. På det sättet prioriterar du ditt sparande och anpassar dina utgifter till vad som finns kvar efter sparandet. Betala först åt dig själv, sedan åt andra!

5. Dokumentera ditt sparande och belöna dig själv när du lyckas

För att upprätthålla motivationen så behöver du se att du gör framsteg. Någon kan motiveras av stigande grafer i ett kalkylblad, medan någon annan vill färglägga rutor i en sparplan på kylskåpet. Belöna också dig när du lyckas, kanske så att du unnar dig något när du uppnår en viss nivå. Det ska vara kul att spara!Se alla artiklar