Vitlöksspäckad lammstek
Ingredienser
8 portioner
1 l | årstek av lamm, cirka 2 ½ kg |
10 | vitlöksklyftor |
1 knippe | persilja |
1 msk | olja |
Salt, vitpeppar | |
2 tsk | rosmarin |
Starkt kaffe med socker till ösning |
Sås |
|
---|---|
4 dl | steksky |
2 ½ msk | vetemjöl |
Lite senap eller svartvinbärsgelé | |
Svartpeppar | |
¾ dl | grädde |
Så gör du
- Skär små snitt i köttet med en vass kniv och peta in bitar av vitlök och persilja i snitten.
- Gnid in steken med olja, salt, vitpeppar och rosmarin.
- Värm ugnen till 175 grader. Stick in en termometer i stekens längdriktning så att spetsen kommer i stekens köttigaste del och inte vidrör benet. Lägg steken i en ugnsfast form och stek cirka 1 ½–2 timmar eller tills köttermometern visar 75 grader.
- Ös steken flera gånger med kaffesockerblandningen. Låt steken stå en stund insvept i folie då den är klar. Skär upp.
- Tillaga såsen av stekskyn. Red skyn med vetemjölet. Krydda och kontrollera smaken. Avrunda med grädde.
- Servera med råstekta potatistärningar och färsk grönsallad.