Vild pesto
Ingredienser
1–2 dl | finhackade färska bladgrönsaker (exempelvis kirskål, körvelkäx, mjölkört, svinmålla eller maskros) eller 1–2 dl finhackade förvällda bladgrönsaker (exempelvis nässla eller kirskål) |
1 dl | nötter, exempelvis mandlar, cashew-, eller pinjenötter |
1 dl | ost, exempelvis svartstämplad emmental, gouda, mozzarella eller parmesan |
3–4 | vitlöksklyftor |
½ dl | rybsolja |
1 nypa | salt |
Svartpeppar |
Så gör du
- Sätt allt i matberedare och kör till en slät pesto. Servera till pasta eller på smörgås, som salladsdressing, på potatis eller ris, eller till exempel till svamp, fisk eller kött.
Obs! Förvara peston i kylskåp och använd den inom tre dagar. Det finns både färskt grönt (= vatten) och olja (= syrelöst tillstånd) i pesto, vilket gör att anaerobiska bakterier (till exempel den mycket farliga Clostridium botulinum) kan börja växa.
