• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Vild pesto

Vild pesto

Ingredienser


1–2 dl
finhackade färska bladgrönsaker (exempelvis kirskål, körvelkäx, mjölkört, svinmålla eller maskros) eller 1–2 dl finhackade förvällda bladgrönsaker (exempelvis nässla eller kirskål)
1 dl
nötter, exempelvis mandlar, cashew-, eller pinjenötter
1 dl
ost, exempelvis svartstämplad emmental, gouda, mozzarella eller parmesan
3–4
vitlöksklyftor
½ dl
rybsolja
1 nypa
salt
Svartpeppar

Så gör du


  1. Sätt allt i matberedare och kör till en slät pesto. Servera till pasta eller på smörgås, som salladsdressing, på potatis eller ris, eller till exempel till svamp, fisk eller kött.

Obs! Förvara peston i kylskåp och använd den inom tre dagar. Det finns både färskt grönt (= vatten) och olja (= syrelöst tillstånd) i pesto, vilket gör att anaerobiska bakterier (till exempel den mycket farliga Clostridium botulinum) kan börja växa.

Kategorier

  • Hushåll
  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Vild pesto

Läs mer om ätbara vilda växter i matkulturmagasinet Vilda grönsaker

Detta kan intressera dig

Marthaförbundet byter medlemsregister 2025

Marthaförbundet byter ut det gamla medlemsregistret mot ett nytt 2025. Det här behöver du som ansvarsperson i föreningen veta.

Nyheter

Förbundsnytt: Mars 2025

Sakta letar sig våren in i sinnet. Nu njuter vi av det sista av vintern innan vi byter till en grönare årstid! Månadens Förbundsnytt bjuder på årsmöte, smakrika recept och ny inspiration för era ma...

Nyheter

Lucka 20: Ungmarthas julkalender

Fröknäcke är både enkelt att göra och fantastiskt gott – perfekt till ostbrickan, som mellanmål eller på julbordet. Med sina frasiga kanter och smakrika frön blir det en uppskattad favorit hos både...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet