• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Ugnsstekt kalkon

Ugnsstekt kalkon

Ingredienser


Cirka 1 ½ kg
kalkonfilé

Marinad

½ dl
olivolja
½ msk
citron- eller vitpeppar
1 msk
salt
1 ½ dl
havtornsaft
½ dl
portvin
1 tsk
timjan

Sås

Stekskyn från kalkonen
1 dl
grädde
1 ½
maizena
3 msk
vatten
½ msk
honung
1 msk
portvin
Vitpeppar
  1. Blanda marinaden i en bunke och lägg i kalkonen. Lägg bunken i kylen och vänd kalkonen då och då. Låt kalkonen ligga 1–2 dygn i marinaden.
  2. Ta upp kalkonköttet ur bunken och lägg den i en ugnssäker form. Häll marinaden över kalkonen. Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i bröstet.
  3. Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65 grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra intäckt medan såsen tillreds.
  4. Steker du utan köttermometer beräkna då 45–50 minuter per kg beroende på kalkonens totala vikt.
  5. Häll stekskyn i en kastrull och ta bort extra fett från ytan med hjälp av en sked och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och avred eventuellt såsen med maizena som du blandat ihop med vatten.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar, honung och portvin. Servera kalkonen med kokt potatis och en sallad.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ugnsstekt kalkon

Detta kan intressera dig

Cirkulär i vardagen för högstadiet

Genom att utforska frågor som varför vi köper så mycket nytt, hur vi kan minska vårt matsvinn och hur vi kan vara mer hållbara i vår konsumtion, får eleverna verktyg för att tänka och agera mer hål...

Ny beredskapsguide för kris- och störningssituationer lanseras

Inrikesministeriet har publicerat en ny omfattande guide för att hjälpa hushåll att förbereda sig inför kris- och störningssituationer. Guiden är närmare 100 sidor lång och finns tillgänglig online...

Hushåll

Pizza med tomat och fisk

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet