• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Ugnsstekt kalkon

Ugnsstekt kalkon

Ingredienser


Cirka 1 ½ kg
kalkonfilé

Marinad

½ dl
olivolja
½ msk
citron- eller vitpeppar
1 msk
salt
1 ½ dl
havtornsaft
½ dl
portvin
1 tsk
timjan

Sås

Stekskyn från kalkonen
1 dl
grädde
1 ½
maizena
3 msk
vatten
½ msk
honung
1 msk
portvin
Vitpeppar
  1. Blanda marinaden i en bunke och lägg i kalkonen. Lägg bunken i kylen och vänd kalkonen då och då. Låt kalkonen ligga 1–2 dygn i marinaden.
  2. Ta upp kalkonköttet ur bunken och lägg den i en ugnssäker form. Häll marinaden över kalkonen. Använder du köttermometer sticks den in med spetsen i det köttigaste stället i bröstet.
  3. Stek köttet i 175 graders ugn tills temperaturen på termometern visar 65 grader. Ta då ut kalkonen och låt den stå och dra intäckt medan såsen tillreds.
  4. Steker du utan köttermometer beräkna då 45–50 minuter per kg beroende på kalkonens totala vikt.
  5. Häll stekskyn i en kastrull och ta bort extra fett från ytan med hjälp av en sked och tillsätt vispgrädden. Låt koka ihop och avred eventuellt såsen med maizena som du blandat ihop med vatten.
  6. Smaka av med salt, vitpeppar, honung och portvin. Servera kalkonen med kokt potatis och en sallad.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ugnsstekt kalkon

Detta kan intressera dig

Jag är hellre en fattig syndig människa än en lallande Elon Musk

Jag vet inte när det hände, kanske efter trettiofemårs ålder ungefär, att jag insåg att livet handlar om att lära sig leva med ständiga inre konflikter. Det finns säkert människor som lyckas undvik...

Tidskriften Martha

Ge nytt liv åt din gamla tröja – skapa en trendig väska

Har du gamla ylleplagg som har tovats i tvätten eller ärvda tröjor som bara ligger och samlar damm? Här är en steg-för- steg-guide för att ge dem nytt liv som en väska!

Hushåll

Hemlagat örtmargarin

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet