• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Ugnsstekt braxen

Ugnsstekt braxen

Ingredienser


1–1 ½ kg
braxen
1 msk
salt
2 msk
smör eller margarin
1
äggula
½ dl
ströbröd
2 msk
finhackad gräslök
2 msk
finhackad persilja

Rödbetssås

3 små (250 g)
kokta rödbetor
2–3 tsk
riven pepparrot
Salt
Färsk timjan
2 dl
crême fraiche

Gräslökssås

2 dl
kvark
2 dl
gräddfil
Salt, svartpeppar
2–3 tsk
dijonsenap
1 dl
hackad gräslök

Så gör du


  1. Gnid in fisken med salt. Lägg fisken på ett smort ugnssäkert fat. Rensa, fjälla och skölj fisken. Låt huvudet vara kvar men ta bort gälarna. Pensla den med äggula.
  2. Blanda samman ströbröd, gräslök och persilja och strö det över fisken. Klicka på matfett och stek i ugn, 200 grader i cirka 40 minuter. Späd med vatten när fisken fått färg.
  3. Servera med kokt potatis och valfri sås.

Rödbetssås


  1. Skala de kokta varma rödbetorna och mixa dem därefter till en slät puré i mixer eller matberedare. Blanda purén med pepparrot, kryddor och crême fraiche.
  2. Servera såsen varm eller kall med ugnsvarm fisk. Om såsen skall värmas får den inte koka. Värm den försiktigt under omrörning.

Gräslökssås


  1. Rör ihop alla ingredienserna till såsen och servera den med potatis till fisken.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Buffé
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Såser & röror
  • Huvudråvara
  • Rotsaker
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Ugnsstekt braxen

Detta kan intressera dig

Ungmartha samarbetar med Varuboden-Osla och Uudenmaan martat 2025

Andelslaget Varuboden-Osla, Ungmartha och Uudenmaan martat erbjuder kostnadsfria matlagningskurser för barn under våren, sommaren och hösten 2025 på finska och svenska. Ungmartha arrangerar de sven...

UngMartha

Varma smörgåsar med smartfisk

Recept

Lucka 14: Ungmarthas julkalender

Den här granservetten är perfekt för juldukningen. Vem vill inte mötas av en miniatyrgran när man sätter sig till bords?

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet