• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tranbärstårta

Ingredienser


Botten

100 g
pepparkakor
40 g
smält smör eller margarin

Fyllning

9
gelatinblad
1 dl
stark saft av tranbär
4 dl
tranbär
250 g
kvark
3 dl
vispgrädde
2 dl
socker
3 tsk
vaniljsocker

Dekoration

3–4 dl
tranbär
Geléyta
2 dl stark saft av tranbär, 1 dl gelésocker, (1 msk tranbärslikör)
Garnering
3 dl vispgrädde

Så gör du


  1. Smula pepparkakorna och blanda dem med det smälta fettet.
  2. Beklä bottnen på en rund form med löstagbar kant, diameter ca 22 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen.
  3. Gör i ordning fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Mosa tranbären och vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i en liten mängd kokande saft. Blanda samman alla ingredienserna och häll fyllningen i formen.
  4. Täck över formen och ställ den kallt några timmar så att fyllningen stelnar.
  5. Täck den stelnade kakan med hela tranbär.
  6. Gör gelén. Hetta upp saften och tillsätt sockret, koka upp.
  7. Låt blandningen svalna något och slå sedan över bären.
  8. Tårtan är färdig följande dag. Lösgör tårtan ur formen. Du kan dekorera den med vispgrädde om du vill.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Potatissallad med kålrabbi, fänkål & dillvinägrett på kallpressad rybs- eller rapsolja

Recept

Ungmartha samarbetar med Varuboden-Osla och Uudenmaan martat 2025

Andelslaget Varuboden-Osla, Ungmartha och Uudenmaan martat erbjuder kostnadsfria matlagningskurser för barn under våren, sommaren och hösten 2025 på finska och svenska. Ungmartha arrangerar de sven...

UngMartha

Lucka 8: Ungmarthas julkalender

Apelsin som ljuslykta Ett enkelt sätt att skapa både värme och stämning under vinterkvällarna är att använda en urgröpt apelsin som ljuslykta. Det milda ljuset från värmeljuset tillsammans med den ...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet