• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Tranbärstårta

Ingredienser


Botten

100 g
pepparkakor
40 g
smält smör eller margarin

Fyllning

9
gelatinblad
1 dl
stark saft av tranbär
4 dl
tranbär
250 g
kvark
3 dl
vispgrädde
2 dl
socker
3 tsk
vaniljsocker

Dekoration

3–4 dl
tranbär
Geléyta
2 dl stark saft av tranbär, 1 dl gelésocker, (1 msk tranbärslikör)
Garnering
3 dl vispgrädde

Så gör du


  1. Smula pepparkakorna och blanda dem med det smälta fettet.
  2. Beklä bottnen på en rund form med löstagbar kant, diameter ca 22 cm, med bakplåtspapper. Tryck ut degen i formen.
  3. Gör i ordning fyllningen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Mosa tranbären och vispa grädden. Krama ur gelatinbladen och lös upp dem i en liten mängd kokande saft. Blanda samman alla ingredienserna och häll fyllningen i formen.
  4. Täck över formen och ställ den kallt några timmar så att fyllningen stelnar.
  5. Täck den stelnade kakan med hela tranbär.
  6. Gör gelén. Hetta upp saften och tillsätt sockret, koka upp.
  7. Låt blandningen svalna något och slå sedan över bären.
  8. Tårtan är färdig följande dag. Lösgör tårtan ur formen. Du kan dekorera den med vispgrädde om du vill.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: Februari 2025

Det nya året har kört igång i full fart! Snart är det dags att anmäla sig till årets stora marthafest, årsmötet i Mariehamn! Här nedan kan du bekanta dig med programmet. Vi har också lanserat två v...

Nyheter

Förbundsnytt: November 2024

Välkommen till november månads Förbundsnytt! Missa inte vår specialglögg med smak av hjortron och äpple – en smakresa som värmer i vintermörkret. Håll också utkik efter Marthastudion med Thomas Lun...

Medlem

Mandelkaka med säsongens bär

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet