Trädgårdssoppa, 5 liter
Ingredienser
2 l | vatten |
1 ½–2 msk | salt |
1/2 kg | kålrot |
2 kg | morot |
½ kg | purjolök |
1 kg | potatis (mjölig sort) |
½ kg | palsternacka |
250 g | rotselleri |
Persiljestjälkar, libstickakvistar |
Så gör du
- Tvätta, ansa och skär alla ingredienser i mindre bitar. Koka upp vattnet och tillsätt saltet. Lägg grönsakerna i kastrullen i den ordning de står, för att allt ska bli färdigkokt samtidigt. Det tar cirka 20 minuter beroende på storleken. Koka gärna med en valfri mängd persiljestjälkar. Några kvistar libsticka i soppan förhöjer smaken.
- Plocka bort kryddstjälkarna då allt är mjukt. Mixa alltihop till en slät soppa. Den får vara rätt tjock. Kyl ner och frys in soppan i lämpliga portioner.
- Då du tinar upp soppan kan den smaksättas och avrundas på varierande sätt, t.ex. med matlagningsgrädde, smältost, färskost, apelsinsaft, ingefära, chili, spiskummin, örter.
