Tjälknöl
Ingredienser
1 ½ kg
 frusen älgstek
                    Saltlake
1 l
 vatten
                    4 msk
 salt
                    1
 gul lök
                    3
 vitlöksklyftor
                    1 tsk
 torkade enbär
                    1 msk
 rosmarin
                    3 dl
 öl
                    - Sätt ugnen på 75 grader.
 - Lägg den frusna älgsteken på en plåt, stek i ugnen tills innertemperaturen är 68 grader. Det tar omkring 10 timmar.
 - Gör saltlake. Koka upp vatten och salt, tills saltet löser sig. Skala och skiva löken. Krossa enbären i mortel. Blanda ner alla ingredienser i saltlaken och placera den varma steken i laken.
 - Låt stå och dra i fem timmar.
 - Innan serveringen, lyft steken från laken och skiva tunt.
 - Servera tillsammans med potatisgratäng eller potatissallad.