• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Thaisoppa med lax

Thaisoppa med lax

Ingredienser


500 g
laxfilé
3–4 msk
sweet chili
1–2 klyftor
vitlök
1 ask
shiitakesvamp eller champinjoner
1 liten
purjolök
2
morötter
Olja
½ dl
hackad koriander
5 cm
färsk ingefära
1 stjälk
citrongräs (kan uteslutas eller ersättas med mera lime eller citron)
5 dl
buljong (fiskbuljong, eller vatten och ekologiskt buljongpulver)
5
limeblad (eller 2 tsk torkade blad)
1 ½ msk
grön currypasta
1 burk
kokosmjölk
1 msk
fisksås (kan utelämnas om du använder fiskbuljong)
1
lime, saften
Salt och peppar

Så gör du


  1. Blanda sweet chilisås och pressad vitlök i en liten skål.
  2. Skär fisken i kuber. Vänd dem i skålen så att de täcks av chilisås och vitlök. Stek dem i ugnen i 200 grader i cirka 5–8 minuter.
  3. Putsa svampen och skiva den tunt. Snitta upp purjolöken och skölj den mellan bladen, skär den i bitar. Skala, tvätta och skiva moroten tunt. Skala och riv ingefäran på rivjärn.
  4. Lägg lite olja i en kastrull, tillsätt purjolöken, ingefäran, moroten och svampen och låt fräsa en liten stund. Häll på vattnet och buljongen.
  5. Hacka eller bulta sönder citrongräset med till exempel en köttklubba eller knivskaftet. Tillsätt citrongräset, currypastan och limebladen i soppan. Låt koka sakta i minst 10 minuter.
  6. Tillsätt kokosmjölken, fisksåsen, limesaften, koriandern, salt och peppar. Låt koka upp och smaka av.
  7. Lägg fiskbitarna i serveringskålarna och häll på av soppan. Dekorera gärna med färsk koriander.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Soppa
  • Huvudråvara
  • Fisk
  • Svamp
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Thaisoppa med lax

Detta kan intressera dig

Fyll tallriken med sommar – 9 enkla sätt att njuta av säsongens råvaror

Den finska sommaren är kort, men smakerna är desto starkare! Det här är tiden då naturen bjuder på det bästa den har, och det gäller att ta vara på det. Marthaförbundets rådgivare Sandra Mellberg b...

Hushåll

Välkommen på marthakväll i Pensala 6.3!

Välkommen på en inspirerande marthakväll i Pensala den 6 mars! Kvällen bjuder på samtal om kulturspannmål, hälsosam kost, föreningskommunikation och en hållbar vardag. Kom och njut av kaffe, givand...

Nyheter

8 steg till mer energismart matlagning

Vill du minska din energiförbrukning i köket? Med några enkla knep kan du komma igång!

Ekonomi

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet