• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pärontårta med smak av jul

Pärontårta med smak av jul

Ingredienser


Till botten

150 g
pepparkakor
50 g
surskorpor
70 g
smör

Till fyllning

3 dl
grädde
4
gelatinblad
Saften av 1 lime
200 g
färskost
250
smaksatt kvarg (päron-kinuski)
3 msk
socker

Till dekoration

Päron och smulad blåmögelost

Så gör du


  1. Krossa pepparkakssmulor och surskorpor i matberedaren.
  2. Smält smöret och tillsätt i kaksmulorna.
  3. Fördela smulorna i en bottnet på en rund kakform med löstagbara kanter.
  4. Vispa grädden till skum.
  5. Blötlägg gelatinbladen i 10 minuter i kallt vatten.
  6. Smält försiktigt upp i het limesaft. Låt svalna något.
  7. Blanda under tiden ner en burk päron-kinuski kvarg, socker samt färskost i den vispade grädden. Smaka av.
  8. Häll i tunn stråle ner den avsvalnade gelatinblandningen i smeten under ständig omrörning. Häll ner i kakformen.
  9. Låt stelna i kylskåp, väl övertäckt, till följande dag eller åtminstone 5 timmar.
  10. Dekorera förslagsvis med pepparkakor, päron, smulad blåmögelost eller kola om man vill ha en sötare variant.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Maträtt
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pärontårta med smak av jul

Detta kan intressera dig

Semlor i form med ost & örter

Recept

Ungmarthas höstlovsläger 2025

Under tre dagar i oktober får barn i åldern 8–12 år laga mat från grunden med inhemska råvaror tillsammans med Ungmarthas ledare. Ett fint tillfälle att lära sig nya kökskunskaper, testa recept och...

UngMartha

Den finländska matkulturen är i ständig rörelse

Matkultur är vad vi äter, hur vi äter, med vem och var vi äter. Den är en dynamisk helhet som ständigt utvecklas, även om vissa aspekter förblir oförändrade. Det säger professor Johanna Mäkelä som ...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet