Svamppaj på bovete- & talkkunamjöl
Ingredienser
8 portioner
Botten |
|
---|---|
100 g | smör |
1 1⁄2 dl | bovetemjöl |
1 1⁄2 dl | talkkunamjöl |
1 krm | salt |
1 tsk | bakpulver |
1 dl | vatten |
Fyllning |
|
---|---|
1 l | färsk svamp, exempelvis kantareller, trattkantareller eller soppar |
1 msk | smör |
1 | liten lök |
1–2 | vitlöksklyftor |
2 dl | grädde |
1⁄2 msk | sojasås |
150 g | riven ost |
1 dl | persilja, finklippt |
Så gör du
- Blanda samman det mjuka smöret med bovetemjöl, talkkunamjöl, salt och bakpulver. Tillsätt kallt vatten och rör ihop till en slät pajdeg.
- Platta ut med fuktig hand i en pajform.
- Förgrädda i 225 graders ugnsvärme i 10 minuter.
- Förbered under tiden pajens fyllning. Ansa svampen och fräs den torr i panna, tillsätt en klick smör, finhackad lök och pressad vitlök. Låt fräsa en stund tills löken blir mjuk.
- Tillsätt grädden och låt småkoka cirka 5 minuter. Smaksätt med soja och persilja.
- Bred svampstuvningen på den förgräddade bottnen och strö över riven ost. Grädda ytterligare cirka 10–12 minuter. Servera med fräsch sallad enligt säsong.
