Svampgratinerad rotselleri
Ingredienser
3 dl | djupfryst svamp, trattkantarell eller annan god svamp eller 200 g färska svampar |
50 g | purjolök |
2 msk | margarin, olja eller smör |
3 msk | vetemjöl |
4 dl | vätska, grönsaksspad |
Mjölk | |
Grädde | |
1–1 ½ dl | riven lagrad ost, till exempel emmental |
Salt, peppar, | |
½ krm | muskotnöt eller paprikapulver |
Så gör du
- Tina upp svampen och skär purjon i tunna skivor. Fräs svampen och purjon var för sig i fettet tills all vätska kokat in.
- Strö mjölet över svampen och rör om. Späd med grönsaksspad, mjölk och grädde lite i taget. Koka upp under omrörning och koka såsen 10–15 minuter. Smaka av med salt och kryddor.
- Lägg de väl avrunna rotselleriskivorna i en ugnssäker form och häll över svampstuvningen.
- Strö över den rivna osten och gratinera i 250 grader i 10 minuter tills ytan fått fin färg.
