• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Speltbaguetter med nässlor

Speltbaguetter med nässlor

Ingredienser


2 baguetter


25 g
jäst
6 dl
fingervarmt vatten
3 msk
rybsolja
1 msk
honung
1 msk
salt
200 g
nässlor (cirka 1 liter nyplockade)
5 dl
speltsikt
7 dl
vetemjöl

Så gör du


  1. Förväll nässlorna: Koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka i 3 minuter. Sila av vattnet. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och blanda om. Tillsätt olja, salt, honung och nässlorna. Arbeta in mjölet till en ganska lös, men smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma till längder. Lägg dem på en bakplåt och strö på lite mjöl och snitta kransen med en vass kniv eller sax. Låt bröden jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  4. Värm under tiden ugnen till 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. Sätt in plåten med baguetterna i ugnen och sänk värmen till 225 grader och häll en mugg kallt vatten på den tomma plåten. Öppna luckan efter tio minuter för att släppa ut ångan och grädda i ytterligare 10 minuter tills baguetterna fått fin färg och knaprig yta. Låt dem svalna

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Vilda växter
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Speltbaguetter med nässlor

Detta kan intressera dig

Frögranola

Recept

Att köpa och sälja second hand

Att köpa begagnat är smart både för plånboken och miljön. Det gör att färre nya saker behöver tillverkas och sparar därmed naturresurser. Samtidigt kan du inreda hemmet billigare och själv tjäna ex...

Ekonomi

Laga mat på inhemska fiskkonserver

Den konserverade tonfisken är en vanlig stapelvara i många finska hem men visste du att det går att hitta inhemska motsvarande produkter? Nu testar vi dem. Vi går igenom fördelarna med att välja in...

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet