• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Speltbaguetter med nässlor

Speltbaguetter med nässlor

Ingredienser


2 baguetter


25 g
jäst
6 dl
fingervarmt vatten
3 msk
rybsolja
1 msk
honung
1 msk
salt
200 g
nässlor (cirka 1 liter nyplockade)
5 dl
speltsikt
7 dl
vetemjöl

Så gör du


  1. Förväll nässlorna: Koka upp 6 dl vatten, tillsätt nässlor, låt småkoka i 3 minuter. Sila av vattnet. Finhacka nässlorna och ställ åt sidan.
  2. Smula jästen i en bunke. Häll på fingervarmt vatten och blanda om. Tillsätt olja, salt, honung och nässlorna. Arbeta in mjölet till en ganska lös, men smidig deg. Låt den jäsa övertäckt i cirka 45 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar och forma till längder. Lägg dem på en bakplåt och strö på lite mjöl och snitta kransen med en vass kniv eller sax. Låt bröden jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.
  4. Värm under tiden ugnen till 250 grader och ställ in en tom plåt på nedersta falsen i ugnen. Sätt in plåten med baguetterna i ugnen och sänk värmen till 225 grader och häll en mugg kallt vatten på den tomma plåten. Öppna luckan efter tio minuter för att släppa ut ångan och grädda i ytterligare 10 minuter tills baguetterna fått fin färg och knaprig yta. Låt dem svalna

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Vilda växter
  • Mattraditioner
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Speltbaguetter med nässlor

Detta kan intressera dig

Varm gulddryck på spelt

Recept

Speltbrioche

Recept

Spelttoast

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet