• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Speltbagels

Speltbagels

Ingredienser


20 bagels


Fördeg

3 dl
fingervarmt vatten
25 g
färsk jäst
Cirka 5 dl
speltsikt
1 msk
honung

Deg 2

3 dl
fingervarmt vatten
25 g
färsk jäst
5 dl
speltsikt
4–5 dl
halvgrovt speltmjöl
2 msk
rypsolja
1 msk
salt

Fyllning

Bondost
Alfa alfa-groddar
Tomatskivor
Rödlöksringar
Solros-, sesam- eller pumpafrön

Så gör du


  1. Blanda alla ingredienserna till fördegen i en hushållsassistent. Låt degen stå i rumstemperatur i cirka 2 timmar eller i kylskåpet över natten.
  2. Deg 2: Blanda fördegen med vatten, jäst och mjöl i en hushållsassistent i ungefär 10 minuter eller 20 minuter för hand. Observera att olika mjölsorter suger i sig olika mängd vatten så häll inte i allt mjöl på en gång, utan lite åt gången. Degen skall vara elastisk och mycket seg. Tillsätt olja och salt och bearbeta ytterligare 10 minuter. Låt jäsa i cirka en timme i bunken.
  3. Dela degen i 20 lika stora bitar och rulla ut dem till korvar och fäst dem genom att nypa ihop dem. Lägg de runda bröden på ett mjölat bakbord eller en plåt och låt jäsa i 30 minuter.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull och koka 3–4 bagels åt gången, cirka en minut per sida. Ta upp med hålslev och låt rinna av.
  5. Pensla bagelsen med uppvispat ägg och doppa i valfri fröblandning och grädda i 225 graders ugn i cirka 20 minuter eller tills de har fått fin färg. Låt svalna på galler.
  6. Dela bröden och fyll dem med bondost, groddar, tomatskivor och rödlök.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Speltbagels

Detta kan intressera dig

Marinerade kantareller

Recept

Årsmöte 2026 i Raseborg

Marthaförbundets årsmöte 2026 hålls 25.4 Raseborg. Följ med mötesinfon här!

Lucka 17: Ungmarthas julkalender

Håll badrummet skinande rent och väldoftande med egengjorda WC-bomber! De är enkla att göra, miljövänliga och effektiva för att fräscha upp toaletten. I dagens lucka visar vi hur du snabbt fixar di...

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet