• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Runebergstårta i kakform

Runebergstårta i kakform

Ingredienser


1 stor
form med löstagbar kant
250 g
smör eller margarin
1 dl
socker
1 dl
farinsocker
2
ägg
5 ½ dl
vetemjöl
3 dl
havrekli
100 g
mald mandel
2 tsk
soda
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kardemumma
3 dl
surmjölk
1 msk
citronsaft

Garnering

1 dl
hallonsylt
½ dl
florsocker
½ msk
vatten

Så gör du


  1. Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft.
  3. Smörj och strö skorpmjöl i en kakform med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda tårtan i 175 grader i 50-60 min. Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk. Låt tårtan svalna.
  4. Bred ut hallonsylten på tårtans mittparti. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa en ring runt hallonsylten.

MARTHA
TIPSAR

Du kan använda samma smet till muffinsformar eller Runebergstårtformar. Fyll formarna till hälften så att tårtorna har plats att stiga. Grädda de små tårtorna i 200 grader i cirka 20–30 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Runebergstårta i kakform

Detta kan intressera dig

Upprätta ett testamente och undvik framtida problem

Behöver du upprätta ett testamente? Juristen Anne Lindgren-Slotte hjälper dig att få klarhet i lagar och paragrafer.

Ekonomi

Så byggde marthorna en bättre självständighet - ett ägg i taget

Hönsägg och Marthaförbundet har en lång historia. För marthorna blev hönorna en möjlighet att öka jämställdheten för husfruar – men också ett sätt att öka samarbetet.

Hushåll

Nu lanseras det nya matkulturmagasinet 2024!

I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångs...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet