• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Runebergstårta i kakform

Runebergstårta i kakform

Ingredienser


1 stor
form med löstagbar kant
250 g
smör eller margarin
1 dl
socker
1 dl
farinsocker
2
ägg
5 ½ dl
vetemjöl
3 dl
havrekli
100 g
mald mandel
2 tsk
soda
1 tsk
bakpulver
2 tsk
kardemumma
3 dl
surmjölk
1 msk
citronsaft

Garnering

1 dl
hallonsylt
½ dl
florsocker
½ msk
vatten

Så gör du


  1. Rör smör, farinsocker och socker pösigt. Tillsätt äggen under kraftig omrörning.
  2. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem i smeten växelvis med surmjölk och citronsaft.
  3. Smörj och strö skorpmjöl i en kakform med löstagbar kant. Häll smeten i formen och grädda tårtan i 175 grader i 50-60 min. Täck formen med bakplåtspapper mot slutet av gräddningstiden om ytan verkar bli för mörk. Låt tårtan svalna.
  4. Bred ut hallonsylten på tårtans mittparti. Blanda florsocker och vatten till en trögt flytande blandning och spritsa en ring runt hallonsylten.

MARTHA
TIPSAR

Du kan använda samma smet till muffinsformar eller Runebergstårtformar. Fyll formarna till hälften så att tårtorna har plats att stiga. Grädda de små tårtorna i 200 grader i cirka 20–30 minuter.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Runebergstårta i kakform

Detta kan intressera dig

Ny lättläst broschyr: Råd och recept för en fungerande vardag

Vår populära broschyr har fått en uppdatering! Marthaförbundets projekt Hantera vardagen presenterar en uppdaterad upplaga av broschyren "Råd och recept för en fungerande vardag". Här kan du bläddr...

Hushåll

Lucka 3: Ungmarthas julkalender

Under dessa förkylningstider är det bra att vara förberedd och göra det lilla extra man kan för att hålla sig frisk och kry under hela december månad. Denna hälsodryck innehåller många bra vitamine...

UngMartha

Nu lanseras det nya matkulturmagasinet 2024!

I årets upplaga av matkulturmagasinet djupdyker Marthaförbundet i ämnet kulturspannmål. Att välja kulturspannmål i matlagning och bakning handlar om att uppleva nya smaker och att värna om en mångs...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet