Rödbetscarpaccio med friterad kapris & aioli
Max 60 min
Ingredienser
4 portioner
Aioli
1 liten
vitlöksklyfta
1 tsk
dijonsenap
1 tsk
vitvinsvinäger
1 krm
salt
1
ägg
2 dl
rybs- eller rapsolja
Friterad kapris
2 dl
rybs- eller rapsolja
200 g
medelstor kapris
Rödbetscarpaccio
6
rödbetor eller gulbetor, eller både och
2 krm
flingsalt
Rybs- eller rapsolja
Vit balsamvinäger
Örter av valfri sort, exempelvis timjan
50 g
riven parmesanost
Aioli
- Ta fram alla ingredienser och låt dem bli rumsvarma, annars kan aiolin skära sig.
- Ta fram en stavmixer och en hög skål avsedd för stavmixern. Knäck i ett helt ägg.
- Skala och skär vitlöken fint och lägg i skålen.
- Häll oljan i den höga skålen och tillsätt senap, vinäger och salt.
- Sätt mixerstaven i botten av skålen. Starta mixerstaven och lyft den sakta mot ytan och mixa en stund.
- Smaka av med svartpeppar och eventuellt med salt och vinäger.
Friterad kapris
- Låt kaprisen rinna av genom en sil och torka av den på ett hushållspapper. Det är viktigt att den är torr då den friteras på grund av säkerhetsskäl.
- Hetta upp rikligt med olja i en stekpanna. Testa värmen genom att lägga i ett par kaprisar, börjar det bubbla och fräsa är det tillräckligt varmt.
- Lägg i all kapris och rör om då och då, kaprisen ska koka i oljan.
- Ta upp ett par kaprisar efter 4–5 minuter och lägg dem på ett hushållspapper. Blir de snabbt torra och krispiga är de klara, fortsätt annars att koka några minuter till. Låt kaprisen rinna av på hushållspapper.
Rödbetscarpaccio
- Koka rödbetorna tills de är al dente. De ska inte vara helt mjuka, så känn efter med en gaffel. Skala dem när de ännu är varma. Låt svalna.
- Skär rödbetorna i tunna skivor med en mandolin eller med en vass kniv. Lägg upp dem på ett stort serveringsfat eller på sex tallrikar.
- Smaka av med flingsalt och svartpeppar, rybs- eller rapsolja och vinäger.
- Riv över parmesanost. Fördela kaprisen ovanpå. Klicka på aioli och dekorera med örter.
Säkerhet då du friterar
Brandrisk! Het olja kan självantända över cirka 200 grader. Lämna aldrig oljan utan uppsikt. Ha ett kastrullock och släckningsfilt nära till hands för att vid behov kväva elden med locket.
Het olja skvätter lätt – använd långskaftade redskap och var försiktig.
Skvätta aldrig vatten i eller nära het olja – det kan orsaka explosioner och brännskador.
