Rabarberpaj med granskott & älggrässås
Ingredienser
Botten
120 g
rumsvarmt smör
½ dl
socker
4 dl
mjöl, exempelvis 3 dl speltmjöl och 1 dl rågmjöl
1 tsk
bakpulver
1
ägg
Pajfyllning
1 l
rabarber
2 dl
små granskott
1 dl
honung
1 dl
vatten
Vaniljsås med älggräs
½ dl
torkade älggräsblommor
2 dl
mjölk
2 dl
grädde
4
äggulor
1
vaniljstång
½ dl
socker
Botten
- Vispa socker och smör till skum.
- Tillsätt ägg, rör om.
- Blanda bakpulver med mjöl, rör ihop allt.
- Tryck ut smuldegen i en pajform, spara lite av smuldegen för att smula ovanpå fyllningen.
Fyllning
- Koka granskotten i cirka 1 dl vatten, när de kokat cirka 25 minuter tillsätt honung och koka lite till.
- Ansa och skiva rabarber och rör ner i fyllningen och häll sedan över på pajbottnen.
- Smula resten av smuldegen ovanpå.
- Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Vaniljsås med älggräs
- Värm grädden och mjölken och häll vätskan över torkade eller färska älggräsblommor. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg med i vätskan. Låt stå i 30 minuter.
- Sila bort blommorna. Häll över äggulorna och sockret och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen. Vispa på låg värme tills såsen tjocknar.
![Rabarberpaj med granskott & älggrässås](/uploads/_1200x1800_crop_center-center_82_line/30_D2A4167.jpg 1200w, /uploads/_2400x3600_crop_center-center_61_line/30_D2A4167.jpg 2400w, /uploads/_992x1488_crop_center-center_82_line/30_D2A4167.jpg 992w, /uploads/_1984x2976_crop_center-center_61_line/30_D2A4167.jpg 1984w, /uploads/_768x1152_crop_center-center_60_line/30_D2A4167.jpg 768w, /uploads/_1536x2304_crop_center-center_45_line/30_D2A4167.jpg 1536w, /uploads/_576x864_crop_center-center_60_line/30_D2A4167.jpg 576w, /uploads/_1152x1728_crop_center-center_45_line/30_D2A4167.jpg 1152w)