• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Rabarberpaj med granskott & älggrässås

Rabarberpaj med granskott & älggrässås
Över 60 min

Ingredienser


Botten

120 g
rumsvarmt smör
1/2 dl
socker
4 dl
mjöl, exempelvis 3 dl speltmjöl och 1 dl rågmjöl
1 tsk
bakpulver
1
ägg

Pajfyllning

1 l
rabarber
2 dl
små granskott
1 dl
honung
1 dl
vatten

Vaniljsås med älggräs

1/2 dl
torkade älggräsblommor
2 dl
mjölk
2 dl
grädde
4
äggulor
1
vaniljstång
1/2 dl
socker

Botten


  1. Vispa socker och smör till skum.
  2. Tillsätt ägg, rör om.
  3. Blanda bakpulver med mjöl, rör ihop allt.
  4. Tryck ut smuldegen i en pajform, spara lite av smuldegen för att smula ovanpå fyllningen.

Fyllning


  1. Koka granskotten i cirka 1 dl vatten, när de kokat cirka 25 minuter tillsätt honung och koka lite till.
  2. Ansa och skiva rabarber och rör ner i fyllningen och häll sedan över på pajbottnen.
  3. Smula resten av smuldegen ovanpå.
  4. Grädda i 175 grader i 30 minuter.

Vaniljsås med älggräs


  1. Värm grädden och mjölken och häll vätskan över torkade eller färska älggräsblommor. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg med i vätskan. Låt stå i 30 minuter.
  2. Sila bort blommorna. Häll över äggulorna och sockret och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen. Vispa på låg värme tills såsen tjocknar.

MARTHA
TIPSAR

Fram till midsommaren går det bra att plocka granskott, när de ännu är mjuka och ljusgröna. Obs! Kom ihåg att fråga markägaren om lov.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Sommar
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Pajer
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Vilda växter
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Rabarberpaj med granskott & älggrässås

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet