Rabarberpaj med granskott & älggrässås
Ingredienser
Botten |
|
---|---|
120 g | rumsvarmt smör |
½ dl | socker |
4 dl | mjöl, exempelvis 3 dl speltmjöl och 1 dl rågmjöl |
1 tsk | bakpulver |
1 | ägg |
Pajfyllning |
|
---|---|
1 l | rabarber |
2 dl | små granskott |
1 dl | honung |
1 dl | vatten |
Vaniljsås med älggräs |
|
---|---|
½ dl | torkade älggräsblommor |
2 dl | mjölk |
2 dl | grädde |
4 | äggulor |
1 | vaniljstång |
½ dl | socker |
Botten
- Vispa socker och smör till skum.
- Tillsätt ägg, rör om.
- Blanda bakpulver med mjöl, rör ihop allt.
- Tryck ut smuldegen i en pajform, spara lite av smuldegen för att smula ovanpå fyllningen.
Fyllning
- Koka granskotten i cirka 1 dl vatten, när de kokat cirka 25 minuter tillsätt honung och koka lite till.
- Ansa och skiva rabarber och rör ner i fyllningen och häll sedan över på pajbottnen.
- Smula resten av smuldegen ovanpå.
- Grädda i 175 grader i 30 minuter.
Vaniljsås med älggräs
- Värm grädden och mjölken och häll vätskan över torkade eller färska älggräsblommor. Dela vaniljstången, skrapa ur kärnorna och lägg med i vätskan. Låt stå i 30 minuter.
- Sila bort blommorna. Häll över äggulorna och sockret och blanda ihop. Häll tillbaka i kastrullen. Vispa på låg värme tills såsen tjocknar.
