• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Provencalsk kyckling

Ingredienser


1
färsk broiler på cirka 1 ¼ kg
1 ½ stor
gul lök
½
citron
6
vitlöksklyftor
1
röd paprika
1
gul paprika
1
zucchini
4 stora
väl mogna tomater
½
färsk chilipeppar
1 stort knippe
basilika
1 dl
vitt vin
Olivolja
Salt, peppar
Persilja

Så gör du


  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva ½ gul lök och ½ citron grovt. Skala 3 vitlöksklyftor.
  2. Salta och peppra broilern utan och innan. Fyll buken med lök, citron och vitlök.
  3. Lägg kycklingen i en ugnsfast form. Fukta den med olivolja och låt den stå mitt i ugnen i 1 timme.
  4. Under tiden: Skala och hacka 1 gul lök, ej för fint. Låt tomaterna ligga i kokande vatten tills skalet spricker. Skala dem, klyv dem och peta ur kärnhusen. Skär dem sedan grovt. Klyv, kärna ur och skär paprikan grovt. Skiva zucchinin i en halv centimeter tjocka skivor. Klyv chilipepparn på längden, skrapa ur kärnorna och skär den sedan fint tvärs över.
  5. Låt cirka ½ dl olja bli het i en gryta. Lägg i löken och fräs den lätt i några minuter och tillsätt sedan paprikan. Fräs i ytterligare några minuter. Tillsätt chilipepparn, zucchinin och fräs i 2–3 minuter till. Rör om och häll på tomaterna. Strö i 1 tsk salt och tag några rejäla tag med pepparkvarnen. Fräs i 1 minut och tag grytan av värmen.
  6. Skala och skär 3 vitlöksklyftor grovt. Kör dem tillsammans med basilikabladen till mos i matberedaren eller hacka allting fint. Blanda till sist ner ½ dl olja.
  7. Tag den färdigstekta kycklingen ur pannan. Skölj ur denna med vinet och häll detta över grönsakerna. Koka upp dem och rör ner basilikablandningen. Kolla kryddningen.
  8. Skär upp kycklingen och häll grönsakerna över. Dekorera med persilja.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Huvudråvara
  • Kyckling
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Ät billigt och bra i september - här är menyn för andra veckan

Fem dagar, fem måltider. Här kommer andra veckan av Fanny Nykvists smarta SparSeptember-meny som håller kostnaderna nere.

Hushåll

Sök sommarjobb hos Ungmartha

Ansökan till sommarjobben som lägerledare är öppen! Är du intresserad av en sommar fylld av glädje, gemenskap och äventyr? Ungmartha söker nu engagerade lägerledare till våra sommarläger för barn.

UngMartha

Marthas kokbok fyller 95 år!

I år firar vi en milstolpe i det finlandssvenska kulturarvet – Marthas kokbok fyller 95 år. Sedan första utgåvan år 1929 har Runa Melanders bok varit en oumbärlig del av många finlandssvenska hem o...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet