Potatislimpa
Ingredienser
50 g | jäst |
1 dl | rybsolja |
1 dl | malt |
1 dl | sirap |
5 dl | surmjölk |
300 g | kokt potatis |
1 ½ | salt |
5 dl | rågmjöl |
Cirka 1 l | vetemjöl eller jästbrödsmjöl |
1 msk | stött kummin |
Så gör du
- Värm surmjölken i kastrull.
- Smula ner jästen i en bakbunke. Slå över den fingerljumma vätskan, malt, sirap, salt och kummin.
- Tillsätt den rivna potatisen och sedan mjölet lite åt gången.
- Låt jäsa på dragfritt ställe i 45 minuter.
- Baka ut till två limpor och låt dubbeljäsa.
- Grädda i 225 grader i 20 minuter och sänk sedan värmen och grädda i 200 grader i ytterligare 30 minuter.
- Låt svalna under bakduk.
