• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Plommon- & äppelcobbler med anisvaniljsås

Plommon- & äppelcobbler med anisvaniljsås

Ingredienser


6 portioner


400 g
plommon
4
syrliga höstäpplen
1 dl
råsocker eller muscovadosocker
1 ½ tsk
malen kanel
½ tsk
ingefära
1 dl
vete- eller speltmjöl
1 dl
havre- eller speltflingor
1 ½ dl
krispig mysli eller blandade frön
1
nypa salt
1 ½ tsk
bakpulver
125 g
rumsvarmt smör
1 dl
råsocker eller muscovadosocker
1
ägg

Vaniljsås med anissmak

2 dl
mjölk
1 dl
grädde
3
stjärnanis
3
äggulor
¾ dl
socker

Så gör du


  1. Tvätta och dela äpplena och plommonen i klyftor. Blanda äpplen, plommon, socker och kanel i en djup ugnsfast form.
  2. Blanda mjöl, havregryn, mysli och bakpulver.
  3. Vispa smör och socker mjukt. Tillsätt ägget och vispa en stund till och sätt till sist i mjölblandningen.
  4. Bred smeten över frukterna (smeten är ganska seg och svår att breda ut men med en kniv går det lättare) och grädda i 175 graders ugn i cirka 40 minuter. Lägg folie på efter cirka 30 minuter.

Vaniljsås med anissmak


  1. Koka upp grädde, mjölk och stjärnanis.
  2. Vispa äggulor och socker i en skål några minuter tills sockerkristallerna börjat lösa sig och äggsmeten är fluffig.
  3. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten och häll tillbaka i kastrullen.
  4. Sjud under ständig omrörning tills såsen tjocknar, cirka 10 minuter. Obs! Såsen får inte koka.
  5. Ta bort anisen när såsen är klar. Servera med plommon- och äppelcobblern.

MARTHA
TIPSAR

En cobbler är en sorts paj/kaka som är täckt med pajdeg. Den är populär i både USA och England.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Plommon- & äppelcobbler med anisvaniljsås

Detta kan intressera dig

Kakbuffé i Kökar

Kökarsmarthorna fyller 110 år och firar med kakbuffé

Medlemsteamets stora videoguide om Marthaförbundet

Marthaförbundets medlemsteam, som består av Marika Danielsson och Jessica Åhman, berättar allt du behöver veta om att vara medlem i Marthaförbundet.

Medlem

Kärlek, möjligheter och vägledning – viktiga ramar i vardagen

Jubileumsårets beskyddare Suzanne Innes-Stubb och Marthaförbundets ordförande Mia Hafrén möts i ett samtal om uppväxt, föräldraskap och ungas rätt att drömma.

Nyheter

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet