• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pepparkaksjitterbuggar

Pepparkaksjitterbuggar

Ingredienser


Cirka 60 kex


Pepparkaksdeg

1 ½ dl
socker
1 dl
sirap
2 tsk
kanel
1 tsk
ingefära
½ tsk
nejlika
½ tsk
kardemumma
125 g
smör/margarin
1
ägg
5 dl
vetemjöl
1 tsk
matsoda

Maräng

2
äggvitor
1 dl
socker

Så gör du


  1. Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
  2. Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
  3. Rör ner ägg samt mjölet blandat med matsoda.
  4. Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
  5. Vispa marängens äggvitor i en torr och ren skål och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen blir glansig.
  6. Dela pepparkaksdegen i två delar och kavla ut till tunna rektangulära degplattor. Se till att tillsätta mjöl under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet.
  7. Bred på marängen på degplattorna och rulla försiktigt ihop degplattan från långsidan med lätt hand.
  8. Skär cirka 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och placera på en plåt med bakplåtspapper. Det blir lite kladdigt.
  9. Grädda gitterbuggarna cirka 12 minuter i 175 grader. Marängen ska få lite färg.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pepparkaksjitterbuggar

Detta kan intressera dig

After work & nytt material - gå hem med kassen full av broschyrer!

Avsluta arbetsveckan med en kopp kaffe och trevligt sällskap! Marthaförbundets och Hem och Skolas personal bjuder på mingel och material i Vasa 19.9.

Evenemang och kurser

Reflektera, förstå, förändra – ekonomiterapi i fem steg

Studier visar att vi ofta ärver vår syn på pengar och vårt ekonomiska självförtroende från våra föräldrar. Men det betyder inte att vi ska fastna i gamla mönster. Genom att bli medveten om vad vi b...

Ekonomi

Den finländska matkulturen är i ständig rörelse

Matkultur är vad vi äter, hur vi äter, med vem och var vi äter. Den är en dynamisk helhet som ständigt utvecklas, även om vissa aspekter förblir oförändrade. Det säger professor Johanna Mäkelä som ...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet