• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pepparkaksjitterbuggar

Pepparkaksjitterbuggar

Ingredienser


Cirka 60 kex


Pepparkaksdeg

1 ½ dl
socker
1 dl
sirap
2 tsk
kanel
1 tsk
ingefära
½ tsk
nejlika
½ tsk
kardemumma
125 g
smör/margarin
1
ägg
5 dl
vetemjöl
1 tsk
matsoda

Maräng

2
äggvitor
1 dl
socker

Så gör du


  1. Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
  2. Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
  3. Rör ner ägg samt mjölet blandat med matsoda.
  4. Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
  5. Vispa marängens äggvitor i en torr och ren skål och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen blir glansig.
  6. Dela pepparkaksdegen i två delar och kavla ut till tunna rektangulära degplattor. Se till att tillsätta mjöl under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet.
  7. Bred på marängen på degplattorna och rulla försiktigt ihop degplattan från långsidan med lätt hand.
  8. Skär cirka 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och placera på en plåt med bakplåtspapper. Det blir lite kladdigt.
  9. Grädda gitterbuggarna cirka 12 minuter i 175 grader. Marängen ska få lite färg.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Pepparkaksjitterbuggar

Detta kan intressera dig

Lucka 10: Ungmarthas julkalender

Ett hemgjort badsalt är en omtänksam och enkel gåva – eller en välförtjänt present till dig själv eller en vän. Med bara några få ingredienser kan du skapa en blandning som både doftar ljuvligt och...

UngMartha

Lucka 8: Ungmarthas julkalender

Apelsin som ljuslykta Ett enkelt sätt att skapa både värme och stämning under vinterkvällarna är att använda en urgröpt apelsin som ljuslykta. Det milda ljuset från värmeljuset tillsammans med den ...

UngMartha

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet