Pepparkaksjitterbuggar
Ingredienser
Cirka 60 kex
Pepparkaksdeg |
|
---|---|
1 ½ dl | socker |
1 dl | sirap |
2 tsk | kanel |
1 tsk | ingefära |
½ tsk | nejlika |
½ tsk | kardemumma |
125 g | smör/margarin |
1 | ägg |
5 dl | vetemjöl |
1 tsk | matsoda |
Maräng |
|
---|---|
2 | äggvitor |
1 dl | socker |
Så gör du
- Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
- Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
- Rör ner ägg samt mjölet blandat med matsoda.
- Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.
- Vispa marängens äggvitor i en torr och ren skål och tillsätt sockret lite i taget. Vispa tills marängen blir glansig.
- Dela pepparkaksdegen i två delar och kavla ut till tunna rektangulära degplattor. Se till att tillsätta mjöl under kavlingen så att degen inte fastnar i bakbordet.
- Bred på marängen på degplattorna och rulla försiktigt ihop degplattan från långsidan med lätt hand.
- Skär cirka 1 cm tjocka skivor med en vass kniv och placera på en plåt med bakplåtspapper. Det blir lite kladdigt.
- Grädda gitterbuggarna cirka 12 minuter i 175 grader. Marängen ska få lite färg.
