• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Pepparkakshus

Pepparkakshus

Ingredienser


Cirka 6 små hus


Pepparkaksdeg

1 dl
farinsocker
1 dl
sirap
1 tsk
kanel
½ tsk
nejlika
½ tsk
ingefära
50 g
smör/margarin
1 dl
mjölk
5 dl
vetemjöl
1 tsk
matsoda

Montering

2 dl
socker

Kristyr

1 msk
saft av citron
Cirka 1 ½ dl
florsocker
Spritspåse eller strut av smörpapper

Så gör du


  1. Värm socker, sirap och kryddor i en kastrull tills det börjar koka. Rör om under tiden.
  2. Ta kastrullen fån spisplattan och tillsätt smöret i tärningar, rör tills det har smält. Låt svalna.
  3. Rör ner mjölk samt mjölet blandat med matsoda.
  4. Låt degen vila övertäckt ett dygn i kylskåp.

Delar


  1. Kavla degen tunt på mjölat bakbord. Strö även mjöl ovanpå degen under kavlingen och akta så att degen inte fastnar i bakbordet.
  2. Placera mallar på degen och skär ut två tak, väggar och gavlar per hus.
  3. Grädda cirka 8 minuter i 175 grader.

Montering – Obs! Smält socker är väldigt hett, så var extra försiktig!


  1. Smält sockret i en stekpanna och akta så att det inte bränns.
  2. När det är smält är det lättast att hålla sockret på svag värme på spisplattan så att det inte stelnar under monteringen. Om det börjar stelna är det bara att värma på nytt.
  3. Doppa kanter av delar som skall monteras ihop och var försiktig så att du inte bränner dig. När du är klar kan du tillsätta vatten i stekpannan och koka tills sockret löses upp för att sedan rengöra stekpannan.

Kristyr


  1. Vispa samman ingredienserna och eftersträva en kristyr som är så pass trögflytande att den inte rinner av huset men går att spritsa.
  2. Spritsa önskat mönster på husen och sikta över lite florsocker.


Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Mall för pepparkakshus

Visa
Pepparkakshus

Mall för pepparkakshus

Visa

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: December 2024

I årets sista Förbundsnytt tackar vi för året som gick. Tack för att ni har läst, gillat och gett feedback! Här kommer några sista tips innan vi säger god jul och gott nytt år. Marthaförbundets kan...

Medlem

Förbundsnytt: November 2024

Välkommen till november månads Förbundsnytt! Missa inte vår specialglögg med smak av hjortron och äpple – en smakresa som värmer i vintermörkret. Håll också utkik efter Marthastudion med Thomas Lun...

Medlem

Emmercroissanter

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet