• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Paj på rester

Paj på rester
Över 60 min

Ingredienser


Pajbotten

1 1/2 dl
fullkornsmjöl
1 1/2 dl
vetemjöl
150 g
smör
2 msk
vatten

Fyllning

300 g
strimlad kycklingfilé, eller exemepelvis svamp
1 msk
rybsolja
1
lök
100 g
broccoli, morot eller rotsellseri
100 g
blomkål eller grönkål
100 g
körsbärstomater
2 dl
gräddfil
1 dl
mjölk
2
ägg
50 g
riven ost
salt, peppar
kryddor, exempelvis basilika och oregano

Så gör du


  1. Blanda bottnens torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smör och torra ingredienser till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel, och låt vila cirka 30 minuter i kylen.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Värm en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den fått fin färg. Ställ åt sidan.
  5. Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj grönsakerna och tomaterna och skär dem i grova bitar.
  6. Gör äggstanningen: Blanda mjölk, gräddfil och ägg i en skål. Tillsätt salt, peppar och kryddor.
  7. Lägg kyckling, grönsaker och riven ost i pajformen i några lager. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i ugnen i cirka 35–45 minuter tills äggstanningen blivit fast och pajen fått en lätt gyllenbrun färg. Låt pajen svalna minst 10 minuter innan servering.

MARTHA
TIPSAR

Använd rester! I det här receptet kan du byta ut både köttet, grönsakerna och rotsakerna till annat du hittar i kylskåpet. Det är en riktig restpaj, som sväljer det mesta. Kolla om du har grönsaker eller rotsaker som börjat bli lite mjuka och trista i grönsakslådan. Eller kanske rester från gårdagens middag.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Kyckling
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Paj på rester

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet