• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Paj på rester

Paj på rester
Över 60 min

Ingredienser


Pajbotten

1 1/2 dl
fullkornsmjöl
1 1/2 dl
vetemjöl
150 g
smör
2 msk
vatten

Fyllning

300 g
strimlad kycklingfilé, eller exempelvis svamp
1 msk
rybsolja
1
lök
100 g
broccoli, morot eller rotselleri
100 g
blomkål eller grönkål
100 g
körsbärstomater
2 dl
gräddfil
1 dl
mjölk
2
ägg
50 g
riven ost
salt, peppar
kryddor, exempelvis basilika och oregano

Så gör du


  1. Blanda bottnens torra ingredienser i en bunke. Nyp ihop smör och de torra ingredienserna till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop till en jämn deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform. Nagga bottnen med en gaffel, och låt vila cirka 30 minuter i kylen.
  3. Värm ugnen till 200 grader.
  4. Värm en stekpanna med olja och stek kycklingen tills den fått fin färg. Ställ åt sidan.
  5. Skala löken och skär i tunna skivor. Skölj grönsakerna och tomaterna och skär dem i grova bitar.
  6. Gör äggstanningen: Blanda mjölk, gräddfil och ägg i en skål. Tillsätt salt, peppar och kryddor.
  7. Lägg kyckling, grönsaker och riven ost i pajformen i några lager. Häll över äggstanningen.
  8. Grädda i ugnen i cirka 35–45 minuter tills äggstanningen blivit fast och pajen fått en lätt gyllenbrun färg. Låt pajen svalna minst 10 minuter innan servering.

MARTHA
TIPSAR

Använd rester! I det här receptet kan du byta ut både köttet, grönsakerna och rotsakerna till annat du hittar i kylskåpet. Det är en riktig restpaj, som sväljer det mesta. Kolla om du har grönsaker eller rotsaker som börjat bli lite mjuka och trista i grönsakslådan. Eller kanske rester från gårdagens middag.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Grönsaker
  • Kyckling
  • Restmat
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Paj på rester

Detta kan intressera dig

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Årets marthaglögg 2024

Recept

Glutenfri jullimpa

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet