• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Örfilar

Örfilar
Över 60 min

Ingredienser


24 örfilar


Deg

5 dl
mjölk
50 g
jäst
2
ägg
2 dl
socker
2 tsk
kardemumma
150 g
mjukt smör
ca 14 dl
vetemjöl
1
ägg till pensling
pärlsocker eller mandelspån till dekorering

Fyllning

150 g
mjukt smör
1 dl
socker
2 msk
kanel
  1. Smula jästen in i mjölken med en trägaffel. Tillsätt ägg, socker, salt, kardemumma och rör om ordentligt.
  2. Mät upp mjölet och tillsätt lite i gången i mjölkblandingen och rör om. När degen börjar kännas tjock så kan du använda handen att knåda degen med. Blanda i bara så mycket mjöl att degen känns smidig och inte fastnar i kanterna av bunken.
  3. Tillsätt det mjuka smöret i degen och knåda ordentligt. Tillsätt vid behov lite mera mjöl.
  4. Låt degen jäsa under en kökshandduk i cirka 30 minuter.
  5. Blanda under tiden ihop fyllningen.
  6. Tag upp halva degen på ett mjölat bord och knåda den en liten stund. Kavla ut degen till en tunn platta och bred ut hälften av fyllningen.
  7. Rulla ihop till en längd och skär i cirka 12 mindre bullar. Tryck ner i mitten med tummarna och låt dubbeljäsa under duk. Repetera med resten av degen.
  8. Pensla med ägg, strö över pärlsocker eller mandelspån, och grädda i 200 grader cirka 12 minuter.
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Örfilar

Detta kan intressera dig

Kolumn: I en värld full av prestationskrav måste trädgården vara förlåtande

Philip Teir började odla grönsaker under pandemin, och har med åren blivit allt mer ödmjuk inför trädgårdsodlingens utmaningar och möjligheter. För honom är en av de största behållningarna drömmarn...

Tidskriften Martha

Förbundsnytt: April 2025

Vårens mest färgsprakande högtid, påsken, är på kommande och vi har alla recept ni behöver! Utöver mat blir det årsmöte, bokashi, kurser, semesterekonomi och evenemang i april månads Förbundsnytt. ...

Marthaförbundet

Lucka 9: Ungmarthas julkalender

Pepparkaka och choklad – en kombination som garanterat sprider julstämning till dessertbordet. I dagens lucka tipsar vi om en enkel och lyxig efterrätt där dessa smaker möts på bästa sätt.

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet