• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Nyårsdessert

Nyårsdessert

Ingredienser


Kladdkaka

100 g
smör
2 1/2 dl
socker
2
ägg
1 dl
vetemjöl
3 msk
kakao
1 tsk
vanilj

Mascarponekräm

2
äggulor
1 msk
vanilj
1 dl
socker
200 g
mascarpone
2
äggvitor

Glöggkokta päron

5 dl
glögg
3
päron

Kolasås

1 dl
grädde
1 dl
socker
1 dl
ljus sirap

Kladdkaka


  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och blanda i sockret. Därefter blandar du i alla de övriga ingredienserna.
  2. Häll smeten i en smord form och grädda cirka 20–25 minuter. Låt kakan svalna och dela kakan i mindre bitar.

Mascarponekräm


  1. Vispa äggulor, vanilj och socker poröst, blanda ner mascarponen.
  2. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i blandningen.

Glöggkokta päron


  1. Skala päronen och skär i skivor.
  2. Häll upp glöggen i en kastrull och lägg i päronen. Låt koka cirka 15 minuter tills päronen är mjuka.
  3. Dra åt sidan och låt svalna. Plocka upp päronen och förvara svalt.

Kolasås


  1. Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Låt koka upp och låt puttra på svag värme i ungefär 5 minuter.
  2. Dra av värmen och låt såsen svalna före servering.

Servering


  1. Sprid ut kakbitar/kaksmulor på ett fat.
  2. Placera ut de glöggkokta päronen.
  3. Klicka över mascarponekrämen.
  4. Strössla över lingon och ringla över kolaås.
  5. Dekorera med något grönt, till exempel timjan.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vinter
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Dessert
  • Huvudråvara
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Nyårsdessert

Detta kan intressera dig

Medlemsavgiften höjs med 2 euro från 2026

Vid Marthaförbundets årsmöte i Mariehamn den 17 maj godkändes centralstyrelsens förslag om att höja medlemsavgiften för ordinarie medlemmar.

Nyheter

En euro i taget fortsätter år 2025

Vi är glada att meddela att projektet En euro i taget fortsätter även under 2025. Passa på att boka in ett besök av Marthaförbundets ekonomirådgivare redan nu!

Emmercroissanter

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet