Nors- och potatispaj
Ingredienser
Inlagd nors
200 g
 rensad nors
                    1 dl
 ättika
                    2 dl
 socker
                    3 dl
 vatten
                    1/2 knippe
 dill
                    1
 vitlöksklyfta
                    Pajbotten
3 dl
 vetemjöl
                    1 dl
 speltmjöl eller annan fullkornsmjöl
                    150 g
 margarin eller smör
                    3 msk
 kallt vatten
                    Fyllning
3
 ägg
                    2 dl
 grädde
                    1 dl
 mjölk
                    500 g (4–5 st)
 fast potatis
                    1
 gul lök
                    1/2 knippe
 dill
                    200 g
 inlagd nors
                    100 g
 riven ost
                    1 tsk
 salt
                    peppar
                    Inlagd nors
- Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret upplöses. Låt svalna.
- Lägg rensade norsen i en burk tillsammans med dillen och skivade vitlöken. Häll över ättikslagen, och låt stå i kylskåpet minst 12 timmar.
Pajbotten
- Ställ ugnen på 200 grader.
- Mät mjölen i en skål och lägg i margarinet. Knip fettet och mjölet till en smulig massa. Häll i vatten och knåda snabbt till en smidig deg.
- Tryck ut degen i en pajform på circa 25 cm i diameter. Ställ i kylen och låt vila i 20 minuter.
Fyllning
- Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Ställ åt sidan.
- Skala och skölj potatisen, och skiva den tunt. Skär löken i tunna skivor, finhacka dillen och skär norsen i cirka 2 cm stora bitar.
- Rada hälften av potatisskivorna på pajbottnet. Lägg på skivade löken, norsbitarna, hackade dillen och hälften av rivna osten. Salta och peppra, och rada sedan resten av potatisskivorna ovanpå. Häll över äggstanningen, och sprid resten av osten på ytan
- Grädda i 200 grader i 35–45 minuter, eller tills potatisen mjuknat och ytan blivit gyllenebrun.
 
               
       
      