• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Nors- och potatispaj

Nors- och potatispaj

Ingredienser


Inlagd nors

200 g
rensad nors
1 dl
ättika
2 dl
socker
3 dl
vatten
1/2 knippe
dill
1
vitlöksklyfta

Pajbotten

3 dl
vetemjöl
1 dl
speltmjöl eller annan fullkornsmjöl
150 g
margarin eller smör
3 msk
kallt vatten

Fyllning

3
ägg
2 dl
grädde
1 dl
mjölk
500 g (4–5 st)
fast potatis
1
gul lök
1/2 knippe
dill
200 g
inlagd nors
100 g
riven ost
1 tsk
salt
peppar

Inlagd nors


  1. Koka upp ättika, socker och vatten tills sockret upplöses. Låt svalna.
  2. Lägg rensade norsen i en burk tillsammans med dillen och skivade vitlöken. Häll över ättikslagen, och låt stå i kylskåpet minst 12 timmar.

Pajbotten


  1. Ställ ugnen på 200 grader.
  2. Mät mjölen i en skål och lägg i margarinet. Knip fettet och mjölet till en smulig massa. Häll i vatten och knåda snabbt till en smidig deg.
  3. Tryck ut degen i en pajform på circa 25 cm i diameter. Ställ i kylen och låt vila i 20 minuter.

Fyllning


  1. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Ställ åt sidan.
  2. Skala och skölj potatisen, och skiva den tunt. Skär löken i tunna skivor, finhacka dillen och skär norsen i cirka 2 cm stora bitar.
  3. Rada hälften av potatisskivorna på pajbottnet. Lägg på skivade löken, norsbitarna, hackade dillen och hälften av rivna osten. Salta och peppra, och rada sedan resten av potatisskivorna ovanpå. Häll över äggstanningen, och sprid resten av osten på ytan
  4. Grädda i 200 grader i 35–45 minuter, eller tills potatisen mjuknat och ytan blivit gyllenebrun.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Måltid
  • Middag
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Salta bakverk
  • Pajer
  • Huvudråvara
  • Potatis
  • Fisk
  • Smartfisk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Nors- och potatispaj

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet