Munkar
Ingredienser
Så gör du
- Vispa ägg och socker till skum.
- Lös jästen i ljummet vatten och vispa ner vätskan i äggskummet. Tillsätt saltet och det rivna citronskalet.
- Tillsätt vetemjölet och knåda degen. Knåda ner det mjuka smöret i slutskedet. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.
- Knåda degen. Ta ut lämpliga bitar ur degen, tryck hål i mitten och rulla ut till en ring med pekfingrarna. Eller klappa dem först till platta kakor. Lägg en tesked sylt mitt på kakan, vik den dubbel och nyp ihop kanterna omsorgsfullt. Forma små grisar eller runda munkar.
- Låt munkarna jäsa under duk.
- Värm kokosfett eller olja till 170-180 grader. Fritera munkarna några minuter på båda sidorna tills de fått fin färg. Låt dem rinna av på hushållspapper och rulla dem i socker.
Fritering och säkerhet
Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.
Reglera oljans värme
Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.
