• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Mjölksyrade bönor

Mjölksyrade bönor

Ingredienser


Tvättade och steriliserade glasburkar
1 l
vatten
40 g
jodfritt salt (jod dödar mjölksyrebakterierna)
1 kg
brytbönor
250 g
hackad lök

Så gör du


  1. Tvätta och sterilisera glasburkarna. Sterilisera i ugn i 125 grader i 30 minuter. Gummiringarna kokas i 10 minuter. Håll en god hygien genom hela processen.
  2. Tvätta och ansa bönorna.
  3. Gör en saltlake med 40 g jodfritt salt/liter vatten, koka upp och kyl ned.
  4. Koka upp vatten i en stor kastrull och lägg i bönorna. Koka dem i fyra minuter från det att vattnet börjar koka igen. Kyl sedan bönorna väl i vattenbad.
  5. Hacka löken och fördela den i burkarna. Lägg bönorna tätt ovanpå löken, packa bönorna tätt. Häll den avsvalnade saltlaken över bönorna.
  6. Se till att bönorna hålls under vätskans yta, använd exempelvis en vätskefylld plastpåse som tyngd. Stäng locket.
  7. Låt bönorna stå i rumstemperatur i cirka 2 veckor, kontrollera med jämna mellanrum att bönorna är täckta med saltlake.
  8. Efter två veckor flyttas burkarna till kylskåp och bönorna är färdiga att avnjutas.

MARTHA
TIPSAR

Då bönorna kokas dör mjölksyrebakterierna på ytan. Därför behövs hjälp av löken, som innehåller rikligt med socker, att starta upp mjölksyrningsprocessen. Sockerhalten minskar snabbt i bönor och därför ska man syra bönar direkt efter att man plockat dem, så att bakterierna har något att äta.

Kategorier

  • Recept
  • Maträtt
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Baljväxter
  • Specialkost
  • Vegan
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Mjölksyrade bönor

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: Mars 2025

Sakta letar sig våren in i sinnet. Nu njuter vi av det sista av vintern innan vi byter till en grönare årstid! Månadens Förbundsnytt bjuder på årsmöte, smakrika recept och ny inspiration för era ma...

Nyheter

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Så tar du bäst tillvara skörden - 4 tips inför hösten

När köksträdgården är fylld med läckerheter är det bra att ta tillvara på skörden vartefter den mognar. Vissa växter är mer frostkänsliga än andra. Bland de mest frostkänsliga växterna finns gurkvä...

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet