Mandelkaka med brynt smör, julens plommonkompott och syrlig grädde
Över 60 min
Ingredienser
8-12 portioner
Mandelkaka
100 g
smör
3 st
ägg
1,5 dl
strösocker
3,5 dl
mandelmjöl
1 tsk
bakpulver
2 tsk
malen kardemumma
en nypa salt
Plommonkompott
8
plommon
1 msk
smör
1/2 dl
strösocker eller rörsocker
2 msk
vatten
1
kanelstång
en skvätt konjak eller rom (kan uteslutas)
Syrlig gädde
2 dl
crème fraiche
2 dl
grädde
Så gör du - mandelkaka:
- Bryn smöret och låt det svalna.
- Sätt ugnen på 180 °C över- och undervärme. Ca 160 grader varmluft.
- Börja med att vispa ägg och socker fluffigt.
- Rör försiktigt ned mandelmjöl, kardemumma och salt.
- Tillsätt därefter det smälta smöret och rör om.
- Häll smeten i en smord springform, 24 cm i diameter. Grädda i ca 25 min.
Så gör du - plommonkompott:
- Skölj plommonen, halvera dem och ta ur kärnorna. Dela sedan varje halva i två delar (totalt fyra delar per plommon).
- Lägg plommon, smör, vatten, socker, kanelstång och alkohol (kan uteslutas) i en stekpanna. Koka upp och låt småputtra i cirka 15 minuter tills plommonen mjuknat.
- Plocka upp kanelstången.
- Häll upp kompotten i en ren, steriliserad burk och förvara i kylskåp.
Så gör du - syrlig grädde:
- Vispa crème fraichen lätt tills den tjocknar något, ca 4-5 min.
- Vispa grädden separat tills den blir fluffig.
- Vänd försiktigt ner crème fraichen i grädden tills allt är jämnt blandat.
Kakan kan också tillagas i en springform eller i en rektangulär ugnsform.
Servera genom att lägga en bit mandelkaka på tallriken, skeda över julens plommonkompott och avsluta med en klick syrlig grädde på toppen.