• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Mandelkaka med brynt smör, julens plommonkompott och syrlig grädde

Mandelkaka med brynt smör, julens plommonkompott och syrlig grädde
Över 60 min

Ingredienser


8-12 portioner


Mandelkaka

100 g
smör
3 st
ägg
1,5 dl
strösocker
3,5 dl
mandelmjöl
1 tsk
bakpulver
2 tsk
malen kardemumma
en nypa salt

Plommonkompott

8
plommon
1 msk
smör
1/2 dl
strösocker eller rörsocker
2 msk
vatten
1
kanelstång
en skvätt konjak eller rom (kan uteslutas)

Syrlig gädde

2 dl
crème fraiche
2 dl
grädde

Så gör du - mandelkaka:


  1. Bryn smöret och låt det svalna.
  2. Sätt ugnen på 180 °C över- och undervärme. Ca 160 grader varmluft.
  3. Börja med att vispa ägg och socker fluffigt.
  4. Rör försiktigt ned mandelmjöl, kardemumma och salt.
  5. Tillsätt därefter det smälta smöret och rör om.
  6. Häll smeten i en smord springform, 24 cm i diameter. Grädda i ca 25 min.

Så gör du - plommonkompott:


  1. Skölj plommonen, halvera dem och ta ur kärnorna. Dela sedan varje halva i två delar (totalt fyra delar per plommon).
  2. Lägg plommon, smör, vatten, socker, kanelstång och alkohol (kan uteslutas) i en stekpanna. Koka upp och låt småputtra i cirka 15 minuter tills plommonen mjuknat.
  3. Plocka upp kanelstången.
  4. Häll upp kompotten i en ren, steriliserad burk och förvara i kylskåp.

Så gör du - syrlig grädde:


  1. Vispa crème fraichen lätt tills den tjocknar något, ca 4-5 min.
  2. Vispa grädden separat tills den blir fluffig.
  3. Vänd försiktigt ner crème fraichen i grädden tills allt är jämnt blandat.

Kakan kan också tillagas i en springform eller i en rektangulär ugnsform. 

Servera genom att lägga en bit mandelkaka på tallriken, skeda över julens plommonkompott och avsluta med en klick syrlig grädde på toppen.

MARTHA
TIPSAR

Det brynta smöret kan du göra dagen innan. Förvara då smöret tills du ska baka i rumstemperatur för att smöret inte ska bli för hårt. Ifall du gör det strax innan du ska laga kakan kan det brynta smöret läggas i ett kallt vattenbad.

Kategorier

  • Recept
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Mandelkaka med brynt smör, julens plommonkompott och syrlig grädde

Detta kan intressera dig

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Tavastländsk potatislåda

Recept

Glutenfri bulladeg med saffransfyllning

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet