Lingonlimpor
Ingredienser
1 l | vatten |
75 g | jäst |
3 dl | rårörda lingon |
1 msk | sirap |
1 tsk | salt |
1⁄2 msk | hela kummin |
1 l | rågmjöl |
1 l | vetemjöl |
Cirka 2 dl | vete- eller havrekli |
1⁄2 dl | russin (kan uteslutas) |
Så gör du
- Smula ner jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt kryddor, rårörda lingon, sirap samt eventuellt russin. Blanda ner mjöl samt vetekli lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen ordentligt.
- Låt degen jäsa övertäckt en timme på ett varmt ställe.
- Knåda degen ytterligare på ett mjölat bakbord efter jäsningen och baka ut till fyra runda limpor. Låt jäsa en stund till. Pensla med ägg eller mjölk.
- Grädda i 175 grader i cirka en timme. Täck över limporna med en handduk då du tagit dem ur ugnen så får du en mjuk yta på brödet. Om du vill grädda limporna i avlånga brödformar kan du göra degen lösare genom att minska på mjölmängden med ett par deciliter. Då kan du hälla degsmeten direkt i de smorda limpformarna, låta dem jäsa och sedan grädda dem. Fyll formarna bara till hälften, eftersom de jäser. Då bröden är färdiga stjälper du bara upp dem ur formarna.
