• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Lingonlimpor

Lingonlimpor

Ingredienser


1 l
vatten
75 g
jäst
3 dl
rårörda lingon
1 msk
sirap
1 tsk
salt
1⁄2 msk
hela kummin
1 l
rågmjöl
1 l
vetemjöl
Cirka 2 dl
vete- eller havrekli
1⁄2 dl
russin (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Smula ner jästen i den ljumma vätskan. Tillsätt kryddor, rårörda lingon, sirap samt eventuellt russin. Blanda ner mjöl samt vetekli lite åt gången och arbeta ihop till en smidig deg. Knåda degen ordentligt.
  2. Låt degen jäsa övertäckt en timme på ett varmt ställe.
  3. Knåda degen ytterligare på ett mjölat bakbord efter jäsningen och baka ut till fyra runda limpor. Låt jäsa en stund till. Pensla med ägg eller mjölk.
  4. Grädda i 175 grader i cirka en timme. Täck över limporna med en handduk då du tagit dem ur ugnen så får du en mjuk yta på brödet. Om du vill grädda limporna i avlånga brödformar kan du göra degen lösare genom att minska på mjölmängden med ett par deciliter. Då kan du hälla degsmeten direkt i de smorda limpformarna, låta dem jäsa och sedan grädda dem. Fyll formarna bara till hälften, eftersom de jäser. Då bröden är färdiga stjälper du bara upp dem ur formarna.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Buffé
  • Maträtt
  • Bröd
  • Limpor
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Lingonlimpor

Detta kan intressera dig

Kallelse: Ungmarthas höstmöte 12.11.2025

Varmt välkomna att delta i föreningen Ungmarthas höstmöte den 12.11.2025 kl. 18 per Teams. Länken till mötet skickas till dem som anmält sitt intresse att delta till verksamhetsledaren per e-post u...

UngMartha

Svärmors salladsdressing

Recept

Läs Nina Brännkärr-Fribergs tacktal från prisutdelningen

Under prisutdelningen av Årets Fredrika Runeberg-pris höll Project Livs grundare Nina Brännkärr-Friberg följande tacktal.

Marthaförbundet

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet