Leverpastej
Ingredienser
400 g | lever, nöt eller vilt |
2 | gula lökar |
1 | litet syrligt äpple |
50 g | ansjovisfilé |
200 g | fläskfärs |
1 | ägg |
2 dl | vispgrädde |
2 msk | vetemjöl |
½ msk | salt |
2 krm | svartpeppar |
1 tsk | mejram |
1 msk | konjak eller sherry, kan uteslutas |
Så gör du
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Skär levern i bitar. Skala och klyfta löken. Skala, kärna ur och skär äpplet i mindre bitar.
- Lägg lever, lök, äpple och ansjovis utan sitt spad i en matberedare eller köttkvarn. Kör så att allt blandas eller mal två gånger.
- Tillsätt fläskfärs, ägg, grädde, mjöl, salt, peppar, mejram, eventuellt konjak eller sherry. Blanda väl.
- Häll smeten i en smord form, 1,2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme.
- Låt pastejen kallna. Stjälp upp den eller servera direkt ur formen.
