• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Laxtårta på varmrökt lax

Ingredienser


Botten

Cirka 50 g
surskorpor
75 g
smör

Laxfyllning

Cirka ½ kg
varmrökt lax
5
gelatinblad
1 ½ dl
fiskbuljong
2 msk
dill
2 burkar
gräddfil
2 dl
majonnäs
1 msk
tomatpuré
3 msk
chilisås
Salt, svartpeppar

Dekoration

Kokta vaktelägg
Dill
Kallrökt lax

Så gör du


  1. Smula surskorporna i matberedare och blanda med det smälta smöret. Täck bottnen på en kakform med löstagbar kant med smörpapper. Tryck ner surskorpsblandningen, ställ svalt under tiden du gör fyllningen.
  2. Bena fisken och finfördela den med kniv, ej maskinellt.
  3. Koka upp fiskbuljong och smält den urkramade gelatinen i den varma buljongen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
  4. Finhacka dillen och blanda alla ingredienser (förutom buljongen med gelatin) till fyllningen i en skål. Smaka av. Tomatsmaken får inte bli genomträngande. Blanda i den avsvalnade gelatinblandningen i en tunn stråle under omrörning.
  5. Häll blandningen i kakformen och låt stelna i kylen cirka 4–5 timmar.
  6. Avlägsna kanterna på formen och placera tårtan på serveringsfat. Dekorera med vaktelägg, dillkvistar och kallrökt lax.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Måltid
  • Buffé
  • Maträtt
  • Salta bakverk
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Fisk
  • Mattraditioner
  • Påsk
  • Midsommar
  • Jul
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Marthas matprat – inspiration och samtal i köket

Marthas matprat är Marthaförbundets nya videoserie om mat, matvanor och smarta lifehacks i köket. I det första avsnittet träffar Fanny Nykvist och Linn Jung kakkonstnären Maria Lundström för att pr...

Hushåll

Marthadag i Borgå

Beredskap är så mycket mer än konservburkar, ljus och tändstickor. Här kan alla bidra med någonting, hitta dina egna styrkor och prova konkret på olika moment. Våra experter ger råd och information...

Lingontryffel

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet