Laxtårta på varmrökt lax
Ingredienser
Botten |
|
---|---|
Cirka 50 g | surskorpor |
75 g | smör |
Laxfyllning |
|
---|---|
Cirka ½ kg | varmrökt lax |
5 | gelatinblad |
1 ½ dl | fiskbuljong |
2 msk | dill |
2 burkar | gräddfil |
2 dl | majonnäs |
1 msk | tomatpuré |
3 msk | chilisås |
Salt, svartpeppar |
Dekoration |
|
---|---|
Kokta vaktelägg | |
Dill | |
Kallrökt lax |
Så gör du
- Smula surskorporna i matberedare och blanda med det smälta smöret. Täck bottnen på en kakform med löstagbar kant med smörpapper. Tryck ner surskorpsblandningen, ställ svalt under tiden du gör fyllningen.
- Bena fisken och finfördela den med kniv, ej maskinellt.
- Koka upp fiskbuljong och smält den urkramade gelatinen i den varma buljongen. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter.
- Finhacka dillen och blanda alla ingredienser (förutom buljongen med gelatin) till fyllningen i en skål. Smaka av. Tomatsmaken får inte bli genomträngande. Blanda i den avsvalnade gelatinblandningen i en tunn stråle under omrörning.
- Häll blandningen i kakformen och låt stelna i kylen cirka 4–5 timmar.
- Avlägsna kanterna på formen och placera tårtan på serveringsfat. Dekorera med vaktelägg, dillkvistar och kallrökt lax.