• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Langos

Langos
Över 60 min

Ingredienser


6 portioner


25 g
jäst
1
stor kokt, finriven potatis (ca 90 g)
3 dl
ljummet vatten
7 dl
lantvetesikt + extra till utbakning
1 tsk
salt
ca 10 dl
neutral olja till fritering
3 dl
gräddfil eller crème fraîche
Smörstekt svamp
Riven ost
Rybsolja smaksatt med riven vitlök

Gör så här


  1. Smula jästen i en köksmaskinsbunke med degkrok. Tillsätt vatten och rör tills jästen löses upp. Tillsätt övriga ingredienser och bearbeta degen med köksmaskinen cirka 10 minuter till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur cirka 40 minuter.
  2. Ta upp degen på en mjölad bänk. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut till ovala langos och fördela på två bakplåtspappersklädda plåtar. Låt jäsa övertäckt i ytterligare cirka 10 minuter
  3. Hetta upp olja till 170–180 grader i en stekpanna med kanter eller i en kastrull.
  4. Fritera i omgångar och låt rinna av på hushållspapper.
  5. Pensla bröden med vitlöksolja, bred ut gräddfilen och toppa med stekta kantareller och riven ost.

Langos är en ungersk brödrätt. De friterade bröden som innehåller potatis serveras med olika tilltugg.

Fritering och säkerhet

Det är viktigt att vara försiktig vid fritering för att undvika brännskador eller att oljan börjar brinna. Oljan blir väldigt het, därför bör du alltid ha ett lock eller en brandfilt till hands att kväva elden med. Ha hela tiden friteringen under uppsikt. Undvik att klotta het olja på spisen, t.ex. genom att hålla en skål eller tallrik under hålsleven när den förflyttas. Undvik vatten eftersom vatten i het olja gör att den heta oljan börjar skvätta. Häll aldrig vatten på het olja.

Reglera oljans värme

Håll koll på oljans temperatur, om oljan är för kall går det för långsamt och det som friteras får inte färg och suger i sig mycket olja. Är oljan för het bränns det vid innan det är färdigt. Har man inte tillgång till en termometer kan man sänka ner en bit rå potatis i oljan. När biten flyter upp till ytan och börjar koka i oljan är oljan tillräckligt varm att fritera i. Reglera därefter spisens temperatur.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Lunch
  • Middag
  • Maträtt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Langos

Detta kan intressera dig

Grillad nykål, bönröra med rostad vitlök och brynt dillsmör

Recept

Helgrillad gös med algoli

Recept

Krämig abborrgryta med tomat och kapris

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet