• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Kvargpaj

Kvargpaj

Ingredienser


3 dl
mjölk
½ dl
socker
1 tsk
salt
25 g
jäst
1
ägg
100 g
smör eller margarin
10 dl (600 g)
vetemjöl

Fyllning

1 l
kvark
3
ägg
2 dl
socker
2 dl
russin
1 tsk
vaniljsocker
2 dl
grädde
Ägg till pensling

Så gör du


  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll på mjölken och blanda i socker, salt och smält smör. Blanda i några deciliter vetemjöl och rör till en jämn smet, rör ner ägget. Blanda i resten av mjölet, lite åt gången. Låt jäsa, cirka ½ timme.
  2. Om kvarken är mycket blöt, låt den rinna av i en sil. I kvarken blandas russin, socker, vanilj och ägg. Tillsätt grädde tills blandningen är grötaktig.
  3. Kavla degen (spara lite till ett gallerverk) och flytta den till en långpanna med bakplåtspapper. Vik upp kanterna (i Karelen bara kortsidorna). Fyll pajen med kvarkblandningen.
  4. Kavla resten av degen till en platta och sporra ut längder som läggs över pajen som ett gallerverk.
  5. Låt jäsa. Pensla med ägg och grädda i 200 grader tills pajen fått vacker färg.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Vår
  • Maträtt
  • Söta bakverk
  • Huvudråvara
  • Ägg
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Påsk
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Kvargpaj

Detta kan intressera dig

Smartfiskburgare

Recept

Städa bort vinterkläderna – så får du ordning på vårgarderoben

Äntligen är det dags att säga hejdå till vinterkläderna och välkomna vårens lättare plagg! Här är våra bästa tips för att få en inspirerande övergång till den nya säsongen.

Hushåll

Lucka 21: Ungmarthas julkalender

I dag tipsar vi om en riktig klassiker: plocka fram vispen och ugnen – och låt oss fylla hemmet med doften av nybakade kolakakor. Låt nedräkningen till en riktigt god jul börja!

UngMartha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet