• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Knapriga skorpor

Ingredienser


½ l
mjölk
600 g
grahamsmjöl
250 g
vetemjöl
½ msk
salt
25 g
jäst
¾ dl
sirap
150–200 g
matfett

Så gör du


  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll på mjölken, salt och sirap. Rör tills det löst upp sig.
  3. Rör ner grahamsmjölet, lite i gången och fortsätt sedan att knåda.
  4. Tillsätt det smälta matfettet och fortsätt att arbeta degen med vetemjölet till en fast men inte för hård deg.
  5. Låt jäsa 30–40 minuter.
  6. Älta sedan degen. Rulla till en längd och ta ut 20 bitar som du formar till runda semlor. Låt dem jäsa 15–20 minuter.
  7. Grädda i 225 grader, cirka 10–12 minuter.
  8. Ta ut semlorna och öppna dem när de är varma med en gaffel. Lägg över- och underskorpor på olika plåtar, de torkar olika.
  9. Öka ugnstemperaturen till 250 grader och färgsätt skorporna, passa dem noga.
  10. Torka sedan skorporna i 100 graders ugnsvärme och utnyttja även efterugnsvärmen.

MARTHA
TIPSAR

Skorpor är ett ypperligt sätt att utnyttja efterugnsvärmen. Skorpor är goda bara med smör, eller med till exempel marmelad eller sylt. De är hållbara, förvara dem torrt i en burk med lock. Också bröd- och bullrester kan användas för att torka skorpor.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Mellanmål
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Marthornas idealhem – typhus och mönsterkök

Kvinnorna som hem- och samhällsbyggare präglar också Marthaförbundets historia. Marthorna var föregångare på många områden och banade väg för bättre bostäder och smartare kök – med kvinnors vardag ...

Tidskriften Martha

Nytt poddavsnitt: Sommarfiske med Sandra Mellberg

Sommaren är den bästa tiden att komma igång med sitt fiskande. Marthaförbundets hushållsrådgivare Sandra Mellberg berättar vad du behöver känna till om de olika fiskeloven och vad du ska tillreda a...

Marthapodden

Kolumn: Julen är en högtid för emotionellt arbete

Philip Teir uppmärksammar det omfattande emotionella arbete som kvinnor ofta bär under julhelgen, och betonar vikten av samarbete och planering i parrelationer – för att undvika att hela ansvaret h...

Tidskriften Martha

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsstöd
  • Föreningsteknik
  • Karta över marthaföreningar
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Frågor & Svar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet