• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Knapriga skorpor

Ingredienser


½ l
mjölk
600 g
grahamsmjöl
250 g
vetemjöl
½ msk
salt
25 g
jäst
¾ dl
sirap
150–200 g
matfett

Så gör du


  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke.
  2. Häll på mjölken, salt och sirap. Rör tills det löst upp sig.
  3. Rör ner grahamsmjölet, lite i gången och fortsätt sedan att knåda.
  4. Tillsätt det smälta matfettet och fortsätt att arbeta degen med vetemjölet till en fast men inte för hård deg.
  5. Låt jäsa 30–40 minuter.
  6. Älta sedan degen. Rulla till en längd och ta ut 20 bitar som du formar till runda semlor. Låt dem jäsa 15–20 minuter.
  7. Grädda i 225 grader, cirka 10–12 minuter.
  8. Ta ut semlorna och öppna dem när de är varma med en gaffel. Lägg över- och underskorpor på olika plåtar, de torkar olika.
  9. Öka ugnstemperaturen till 250 grader och färgsätt skorporna, passa dem noga.
  10. Torka sedan skorporna i 100 graders ugnsvärme och utnyttja även efterugnsvärmen.

MARTHA
TIPSAR

Skorpor är ett ypperligt sätt att utnyttja efterugnsvärmen. Skorpor är goda bara med smör, eller med till exempel marmelad eller sylt. De är hållbara, förvara dem torrt i en burk med lock. Också bröd- och bullrester kan användas för att torka skorpor.

Kategorier

  • Recept
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Lunch
  • Mellanmål
  • Maträtt
  • Ugnsrätt
  • Bröd
  • Huvudråvara
  • Spannmål
  • Restmat
  • Mattraditioner
  • Finlandssvensk matkultur
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter

Detta kan intressera dig

Cs-möte

Innan styrelsemötet har du möjlighet att ställa frågor eller komma med synpunkter till din regionala representant. Detta är ett utmärkt tillfälle att framföra dina tankar och idéer, så tveka inte a...

Kolumn: I en värld full av prestationskrav måste trädgården vara förlåtande

Philip Teir började odla grönsaker under pandemin, och har med åren blivit allt mer ödmjuk inför trädgårdsodlingens utmaningar och möjligheter. För honom är en av de största behållningarna drömmarn...

Tidskriften Martha

Lingonbollar

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet