• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Jordgubbssylt

Jordgubbssylt

Ingredienser


Cirka 1 liter sylt

2 kg
jordgubbar
1 kg
socker / 1,2 l
½ tsk
natriumbensoat
½ tsk
kaliumsorbat

Så gör du


  1. Undvik i det längsta att skölja bären, om så behövs, doppa dem snabb i kallt vatten i ett durkslag och låt dem rinna av på hushållspapper.
  2. Rensa bären väl, ta bort skaft och dåliga bär.
  3. Varva bär och socker i en stor kastrull, så att de börjar safta sig, gärna över natten.
  4. Koka upp bärmassan långsamt på svag värme och låt det sakta koka i 10–20 minuter. Skaka grytan, försöka att undvika att röra om eftersom bären då krossas. Ta grytan från värmen och låt den vila några minuter.
  5. Samla ihop skummet och ta bort det med en hålslev. Rör sedan ut konserveringsmedlet i lite av sylten och rör ner det tillbaka.
  6. Häll upp sylten på väl rengjorda burkar. Sylten skall fyllas ända upp till kanten. Tillslut med varma skruvlock. Lägg etikett på och förvara sylten svalt.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Sommar
  • Höst
  • Måltid
  • Frukost, brunch
  • Maträtt
  • Sylter
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Bär
  • Mattraditioner
  • Midsommar
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Jordgubbssylt

Detta kan intressera dig

Nytt inspirationspaket för marthaträffar: Är ditt hem redo för kris?

Vad behöver du ha hemma för att klara dig i tre dygn utan el, rinnande vatten eller uppkoppling? Det nya inspirationspaketet från Marthaförbundet hjälper dig och din marthagrupp att rusta er för de...

Hushåll

Välj lokalt, förändra globalt - Marthaförbundets valteser inför 2025

Genom att prioritera lokala lösningar och hållbara konsumtionsmönster bygger vi ett samhälle som är motståndskraftigt, tryggt och aktivt bidrar till att minska vår negativa påverkan på planeten.

Nyheter

Svåra ord i receptet? Här är vår ordlista!

Att läsa recept kan ibland väcka osäkerhet: "Vad betyder det här nu igen?" Här är några vanliga matlagningsbegrepp som gör det lättare att följa recepten.

Hushåll

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet