Jordgubbssaft
Ingredienser
Cirka 1 liter saft
2 l | mörka saftrika jordgubbar/cirka 1 kg |
3 dl | vatten |
5 dl | socker/400–500 g |
1 krm | natriumbensoat |
1 krm | kaliumsorbat |
Så gör du
- Skölj och rensa bären.
- Häll vattnet i en stor kastrull, använd en mindre mängd vatten till saftrika bär. Koka upp vattnet och lägg i bären. Koka på svag värme med locket på glänt. Rör om och tryck bären mot kanten så att de krossas och saftar sig, sjud cirka 10 minuter.
- Häll bärmassan i en silställning och låt självrinna, cirka ½–1 timme.
- Mät upp saften och häll tillbaka den i den rengjorda kastrullen. Koka upp och tillsätt sockret under omrörning. Koka tills sockret har löst upp sig, cirka 5 minuter.
- Ta kastrullen från värmen och låt den vila cirka 5 minuter tills en skumhinna har lagt sig på ytan. Skumma väl.
- Rör ut konserveringsmedlet i lite av saften och häll det tillbaka. Häll upp i varma rengjorda flaskor. Fyll saften ända upp och slut flaskan med rengjord kork.
