• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Ingredienser


4
medelstora mogna päron
6
plommon, halverade och urkärnade
1
slutbar ren glasburk eller skål

Lag

1
vaniljstång
8 dl
vatten
2
stjärnanis
1
kanelstång
5 dl
strösocker

Saltkaramellsås

Cirka 2 dl
muscovadosocker
75 g
smör
1 dl
vispgrädde
1 tsk
flingsalt
1 dl hackade pekannötter (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skala päronen försiktigt så att de får jämna sidor. Halvera och kärna ur plommonen.
  3. Lägg päronen i lagen och sjud 1–2 minuter. Lägg plommonen och päronen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll över den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills frukten svalnat. Gärna över natten.
  4. Lägg upp frukten på fyra fat. Ringla på av sockerlagen och servera med varm saltkaramellsås och en klick glass eller grädde.

Saltkaramellsås


  1. Blanda smör och socker i en kastrull. Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
  2. Rör ner grädden. Koka upp och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt salt.

MARTHA
TIPSAR

Blanda i cirka 1 dl hackade pekannötter i karamellsåsen när den är klar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Dessert
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Detta kan intressera dig

Smarta tips: Så planerar du din matvardag bättre

Med lite planering och eftertanke kan du spara både tid, pengar och energi i vardagen, utan att tumma på vare sig smak eller näring. Här är tipsen som gör matlagningen enklare och roligare.

Hushåll

Gratis för alla marthor: Nyhetsbrevet 16 veckor till full koll

Alla medlemmar i Marthaförbundet kan kostnadsfritt beställa nyhetsbrevet "16 veckor till full koll". För icke-medlemmar kostar nyhetsbrevet 15 euro.

Ekonomi

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet