• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Marthashop
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Ingredienser


4
medelstora mogna päron
6
plommon, halverade och urkärnade
1
slutbar ren glasburk eller skål

Lag

1
vaniljstång
8 dl
vatten
2
stjärnanis
1
kanelstång
5 dl
strösocker

Saltkaramellsås

Cirka 2 dl
muscovadosocker
75 g
smör
1 dl
vispgrädde
1 tsk
flingsalt
1 dl hackade pekannötter (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skala päronen försiktigt så att de får jämna sidor. Halvera och kärna ur plommonen.
  3. Lägg päronen i lagen och sjud 1–2 minuter. Lägg plommonen och päronen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll över den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills frukten svalnat. Gärna över natten.
  4. Lägg upp frukten på fyra fat. Ringla på av sockerlagen och servera med varm saltkaramellsås och en klick glass eller grädde.

Saltkaramellsås


  1. Blanda smör och socker i en kastrull. Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
  2. Rör ner grädden. Koka upp och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt salt.

MARTHA
TIPSAR

Blanda i cirka 1 dl hackade pekannötter i karamellsåsen när den är klar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Dessert
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Detta kan intressera dig

Förbundsnytt: Maj 2025

Våren har hittills varit kylig och seg, men trots det lurar mors dag, Marthaförbundets årsmöte och sommaren runt hörnet. Här kommer Förbundsnytt med månadens viktigaste marthahändelser. Snart ses v...

Medlem

Apelsinris eller ris à la malta ur Marthas kokbok

Recept

Lucka 11: Ungmarthas julkalender

Smördegspastejer med julens smaker Att baka egna pastejer av smördeg är både enkelt och roligt, och möjligheterna för fyllningar är nästan oändliga. I dagens lucka tipsar vi om en variant fylld med...

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2025–2027
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Alla ut med Martha
  • Hantera vardagen
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet