• Kontakt
  • Om oss
  • Evenemang
  • För föreningar
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Stöd oss
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
Sök
Engagera dig Bli medlem
Stäng
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Aktuellt
  • Material
  • Marthashop
  • Om oss
  • För föreningar
  • Projekt & Kampanjer
  • Evenemang
  • Kontakt
  • Engagera dig Bli medlem

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Ingredienser


4
medelstora mogna päron
6
plommon, halverade och urkärnade
1
slutbar ren glasburk eller skål

Lag

1
vaniljstång
8 dl
vatten
2
stjärnanis
1
kanelstång
5 dl
strösocker

Saltkaramellsås

Cirka 2 dl
muscovadosocker
75 g
smör
1 dl
vispgrädde
1 tsk
flingsalt
1 dl hackade pekannötter (kan uteslutas)

Så gör du


  1. Dela vaniljstången på längden. Koka upp vattnet med vaniljstång, stjärnanis, kanelstång och socker i en rymlig kastrull. Låt koka i 10 minuter.
  2. Skala päronen försiktigt så att de får jämna sidor. Halvera och kärna ur plommonen.
  3. Lägg päronen i lagen och sjud 1–2 minuter. Lägg plommonen och päronen i en värmetålig skål eller glasburk. Häll över den varma lagen. Låt dra minst ett par timmar tills frukten svalnat. Gärna över natten.
  4. Lägg upp frukten på fyra fat. Ringla på av sockerlagen och servera med varm saltkaramellsås och en klick glass eller grädde.

Saltkaramellsås


  1. Blanda smör och socker i en kastrull. Låt smälta samman på svag värme under omrörning.
  2. Rör ner grädden. Koka upp och låt småkoka i cirka 5 minuter. Tillsätt salt.

MARTHA
TIPSAR

Blanda i cirka 1 dl hackade pekannötter i karamellsåsen när den är klar.

Kategorier

  • Recept
  • Säsong
  • Höst
  • Vinter
  • Maträtt
  • Dessert
  • Inläggningar
  • Huvudråvara
  • Frukt
  • Mattraditioner
  • Jul
  • Specialkost
  • Glutenfritt
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
Inlagda päron & plommon med saltkaramellsås

Detta kan intressera dig

Att köpa och sälja second hand

Att köpa saker begagnat är generellt en väldigt bra idé. Det förlänger livslängden på våra ägodelar vilket i sin tur betyder att man tillverkar mindre helt nytt, och på det viset sparar på naturres...

Ekonomi

Bönburgare med aioli och BBQ-sås

Recept

Förbundsnytt: Juni 2024

Sakta men säkert fyller sommarkänslan hela kroppen. Vi går ner i semesterlunk och svalkar oss med svala drycker i skuggan. Visst minns du att Marthaförbundet och Marthashoppen håller sommarstängt i...

Marthaförbundet

Följ Martha
på sociala medier

  • Kontakta oss
  • Finlands Svenska Marthaförbund r.f.
    Medelhavsgatan 14 C 00220 Helsingfors
  • 044 402 6884
  • Om oss
  • UngMartha
  • Projekt & Kampanjer
  • Bli medlem
  • Rådgivning
  • Tidskriften Martha
  • Styrelsen 2024–2025
  • Historik
  • Inspiration
  • Smartha tips
  • Recept
  • Hem & Hushåll
  • Evenemang
  • Nyheter
  • Marthashop
  • Video
  • Marthapodden
  • För föreningar
  • Marthaförbundets förtjänsttecken
  • Föreningsteknik
  • Frågor & Svar
  • Föreningsstöd
  • Marthaförbundets integritetspolicy
  • Marthaförbundets cookiepolicy
  • Karta över marthaföreningar
  • Kontakt
  • Pressmaterial
  • Marthaförbundets faktureringsuppgifter
  • Mötesrum Victoria
  • Våra projekt
  • Smarthfisk
  • Giftfritt dagis
  • Hantera vardagen
  • Östersjöfisk åt alla
  • Uppdrag Z
  • Små fiskar övertar storkök
  • Matlust
  • En euro i taget
  • Flytta hem
  • Den finlandssvenska matkulturdagen
  • Östersjön 2.0
  • Integritetspolicy
© 2025 Marthaförbundet